Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

MPM wint Erfgoedprijs 2021
van Provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen lanceerde in 2021 een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs, met focus op Onroerend Erfgoed. 

De Private Stichting Nationaal & Gewestelijk Maritiem Patrimonium (MPM) wint de Erfgoedprijs 2021 voor hun project rond de mijnenveger “M477  Oudenaarde” en het lichtschip “West-Hinder III”.

Gedeputeerde Luk Lemmens (uiterst links), voorzitter MPM Luc Hofkens (midden met bruine vest), samen met een deel van de ploeg vrijwilligers van MPM.

© Nattida-Jayne Kanyachalao 

Het onroerend erfgoed in de provincie Antwerpen kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Hoewel de publiekswerking het voorbije anderhalf jaar op een laag pitje stond, hielden vele vrijwilligers en actoren de aandacht voor ons erfgoed levendig.

Vijf genomineerden dongen mee voor het erepodium van drie projecten.

  • De dienst Archeologie van de stad Antwerpen presenteerde het boek ‘Antwerpen, een archeologische kijk op het ontstaan van de stad’.
  • De gemeente Berlaar restaureerde het Berlaarhof en gaf herbestemming aan het pand.
  • De Kerkfabriek Sint-Hubertus, charmeerde met de Strokapel, die volledig werd gerestaureerd en opengesteld werd voor het grote publiek.
  • Het Genootschap Cantecroy uit Mortsel schreef een boek over het kasteel Cantecroy.
  • MPM met hun project rond de Mijnenveger “M477  Oudenaarde” en het lichtschip “West-Hinder III”.

Gedeputeerde Luk Lemmens en de 3 winnaars van de Provinciale Erfgoedprijs 2021

© Nattida-Jayne Kanyachalao 

De dienst Archeologie & Monumentenzorg Stad Antwerpen en de Kerkfabriek Sint-Hubertus uit Herselt zijn de laureaten. De winnaar krijgt € 10.000 en de twee laureaten worden beloond met elk € 5.000

MPM werd in 2018 in het leven geroepen om ons varend erfgoed onder de aandacht te brengen. Hun eerste projecten zijn het lichtschip West-Hinder III en de mijnenveger M477 Oudenaarde. Doelstelling is niet enkel de restauratie en het beheer, maar vooral ook het openstellen voor het publiek en het ontsluiten van de kennis over deze schepen. De jury waardeert dan ook de brede integrale kijk op de zaak, waar zowel de juiste professionele contacten werden gelegd als een sterke vrijwilligerswerking aan de basis ligt. De aandacht voor diverse publiekswerking, mondelinge geschiedenis, het papieren archief en de digitalisering, is lovenswaardig.
De toekomstgerichte samenwerking met de hogere Zeevaartschool om de jongere generaties te bereiken, is bijzonder. 

Luk Lemmens, gedeputeerde:
 
“De Stichting Nationaal & Gewestelijk Maritiem Patrimonium voorkomt niet enkel verder verlies van ons varend erfgoed, het varend erfgoed krijgt een tweede leven. Het gerestaureerde en mooi ontsloten varend erfgoed wordt een belangrijke troef aan de oevers van de Schelde, waar het hopelijk een mooie toekomst krijgt bij de herwaardering van de droogdokkensite.”

bron: persmededeling van de Provincie Antwerpen 

VZW Save Askoy II / 15 jaar Op Stoapel vzw / Watson 2 - Nieuwpoort / Voorbije evenementen

Platbodemtreffen in Gent / Hout in de scheepsbouw (lezing) / Mercator's globe (voordracht)

NAVIGO vacature / Scheepswerven Baasrode opening seizoen

Nieuwsbrief april 2023

Erfgoeddag 'Beestig' op zondag 23 april