Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

watergebonden erfgoed voor iedereen

Evenementenkalender

Alle evenementen op deze kalender hebben een link met nautisch erfgoed, zijn publiek toegankelijk en meestal (niet altijd!) gratis toegankelijk. Het zijn open-deur-dagen, visserijdagen, zeilwedstrijden, havenfeesten, beurzen, enz. in België, Zeeland en het noorden van Frankrijk. 

Kijk ook altijd op de  website van het evenement zelf voor de meer info en de meest recente wijzigingen.

Oostende voor Anker © Els Van Hoof

WEV_lid2

Sète maakt zich op voor het feest in de hele stad en op 3 km kaaien met 120 grote en kleine klassieke schepen en 150 exposanten. Een levend maritiem erfgoed is het onderwerp van spel, zang dans, ontdekking en verwondering. Eten en drinken, cultuur en animatie, werkateliers en demonstraties van vissers en ambachtslieden.

Een Mediterane havenstad met een open blik op de wereld.

https://escaleasete.com/

Op Erfgoeddag worden honderden activiteiten gepland over heel Vlaanderen en Brussel door diverse erfgoedorganisatoren. Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet u wel vooraf reserveren omdat de beschikbare plaatsen beperkt zijn.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Erfgoeddag 2022 vindt plaats op zondag 24 april en heeft als thema Erfgoeddag maakt school!

 

https://faro.be/over-erfgoeddag

De 75ste Havenfeesten hadden al in 2020 moeten plaatsvinden maar helaas.

Op Hemelvaartweekend kan de bezoeker zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt met allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival” met (inter)nationale koren.  Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden en de vissersbedevaart naar Meetkerke.

info@havenfeesten.be
www.havenfeesten.be

Om de twee jaar organiseert de Haven van Brussel het Havenfeest. Deze feestelijke dag biedt gratis animatie voor de hele familie op de Heembeekkaai en in het Bécodok.
In een gezellige en ontspannen sfeer kan iedereen de haven (her)ontdekken, en leren welke rol ze speelt voor de bevordering van het transport over de waterweg – de meest milieuvriendelijke transportwijze – de werkgelegenheid en economie.
Voor de Haven van Brussel maakt het Havenfeest deel uit van een open beleid ten aanzien van het grote publiek.

Zeehavendagen Amsterdam is een nieuw jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek en zakelijke groepen.

Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen, workshops op de werkvloer, informatieve tours en leisure-activiteiten op het IJ, het Noordzeekanaal, de Zaan en IJmond.

Wil jij weten wat er gebeurt in en rond de havens van het Noordzeekanaalgebied? Binnenkort boek je hier online je gratis tickets en houden we je op deze website 365 dagen per jaar op de hoogte.

Nu al een rondleiding boeken voor een zakelijke groep. Dat kan via onderstaand e-mailadres en telefoonnummer.

Tot ziens op Zeehavendagen Amsterdam. Met je neus bovenop het werk in de haven.

Zeehavendagen Amsterdam | Met je neus bovenop het werk in de haven

 

De Havendagen Tholen worden om het jaar georganiseerd, in 2020 was er normaal het historisch thema waarbij de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland groots centraal zou staan. Twee jaar later vieren we deze bevrijdingsdagen alsnog.

www.tholensterk.nl

De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde.
Een honderdtal boten racen met een handicap volgens het Cruiser Rating systeem.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde.
Een honderdtal boten racen met een handicap volgens het Cruiser Rating systeem.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

Schelderegatta (rycb.be)

Een nieuw internationaal maritiem evenement in Normandië: een cultureel evenement, een groot volksfeest in de monumentale natuurlijke omgeving van het “Land van de Hoge Kliffen”!

Fécamp Grand’Escale, gelegen in Normandië, wordt het maritieme festival dat je niet mag missen voor zijn eerste editie in 2022. Honderden traditionele en klassieke boten, groot en klein, uit Normandië, Bretagne en heel Noord-Europa stoppen in de Normandische haven.

Fécamp Grand’Escale – Quai Sadi Carnot – 76400 Fécamp

contact@fecampgrandescale.com

https://www.fecampgrandescale.com/

In de jachthaven, langs Storms Harbour, verwelkomen klassieke zeilboten jullie uitzonderlijk aan boord. Niet om te gaan varen maar om hun prachtig schip eens van dichtbij te bewonderen.

Van 20 tot 26 augustus heeft bij de RNSYC in Oostende de Dragon Gold Cup 2022 plaats. Van deze prestigieuze zeilbotenklasse worden 120 boten verwacht uit meer dan 30 landen.

Draak-klasse Archieven – Royal North Sea Yacht Club Oostende (rnsyc.be)

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum. Thema tours door de haven begeleidt door een specialist van de beurs.

Batavia Haven Lelystad
www.hiswatewater.nl

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Ook watergebonden erfgoed doet mee.

www.openmonumentendag.be

30 jaar De Scute VZW in Blankenberge
www.descute.be

Open deur Tolerant VZW – Rupelmonde
www.tolerant-vzw.be

 

2023

Boot Düsseldorf is een internationale watersportbeurs voor de watersportliefhebber. Ieder jaar in januari laten jacht- en sloepenbouwers de nieuwste ontwerpen zien aan het publiek.

boot Düsseldorf: Boat Show & Watersports Exhibition – boot 2023 — boot Düsseldorf

Samen met gespecialiseerde partners verwelkomt Nassau Scheepsbenodigdheden u op het Antwerp Nautical Event in de Antwerpse stadshaven. Kom en geniet van het uitgebreide pakket aan demonstraties, rondvaarten, bezoek aan diverse schepen en jachten, gratis advies en lezingen voor zowel de pleziervaarder als de binnenvaarder.
Het event gaat door in de gebouwen van Nassau scheepsbenodigdheden en De Wit Bunkering. Dankzij de unieke ligging vlakbij de Noorderlaan is de locatie eenvoudig te bereiken:

Asiadok-Oostkaai 28D, 2030 Antwerpen

Antwerp Nautical Event

Gezellige vakbeurs voor beroeps- en pleziervaart georganiseerd door het Rijn- en Binnenvaartmuseum i.s.m. Waagnatie. Ontdek de internationale wereld van het vervoer met binnenschepen, tal van toeleveringsbedrijven, verzekeringen, scheepswerven, … Watererfgoed Vlaanderen staat samen met Ruimschoots (nautisch tijdschrift), Water-rAnt, VVBHV (Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen) , VNSM (Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum), Tolerant, Scheepsmodelbouwclub Antwerpen en het Rijn- en Binnenvaartmuseum op een gezamenlijke stand “Watererfgoed Verenigd”.

Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen

www.osd-antwerpen.be

OPENING VAARSEIZOEN

Op zondag 10 april om 11 uur openen de Antwerpse Zeescouts plechtig het vaarseizoen 2023 met speeches, wijding van de vloot, uitreiken van insignes enz.

Gezellig napraten kan tijdens het Happy Hour en in de maritieme infostands.

ZAS – Zeescouts Aan de Stroom
Thonetlaan 165
2050 Antwerpen Linkeroever

www.zasantwerpen.be

OPENING VAARSEIZOEN

https://zeescoutsrupera.scoutsgroep.be/

Oostvaartdijk, 2830 Willebroek
(vlakbij de jachthaven RYAC)

1e FOS Sea-Scouts Lange Wapper speelt en zeilt al meer dan 100 jaar in het Antwerpse. Zij zijn een scoutsvereniging van tweehonderd leden met een thuisbasis aan de Schelde op Linkeroever. Als Sea Scouts combineren zij scouting en zeilen op zondag en op kamp.

1ste FOS Lange Wapper
Beatrijslaan 41
2050 Antwerpen

https://langewapper.be/
info@langewapper.be

Le Semaine du Golfe is een tweejaarlijks internationaal maritiem evenement en populair cultureel festival in het magische kader van de “kleine zee” Mor Bihan in Bretagne. Meer dan 1000 traditionele, klassieke boten en schepen, opgesplitst in herkenbare flottieljes, zeilen elke dag naar verschillende havens en ankerplaatsen. Met als resultaat een bruisend maritiem festival dat de hele Golfe du Morbihan tot leven brengt. Het is het specifieke geografische en fysieke karakter van deze “kleine zee” (de eilanden beschermen de baai van de hoge zee, de getijden en de stromingen) die het ritme bepaalt van het hele nautische programma.

56009 Vannes en omstreken (Frankrijk, Zuid-Bretagne)

contact@semainedugolfe.com
www.semainedugolfe.com

VVW Lokeren organiseert voor de 43ste keer de tweedehands botenmarkt in de Heilige Geestmolenstraat te Lokeren. Bewegwijzering is voorzien vanaf autosnelweg.

De markt start om 7 uur en eindigt om 13 uur.

Contact: Jo Van den Keybus (voorzitter VVW-Lokeren)
johan.van.den.keybus@pandora.be

VVW-Lokeren (tweedehandsbotenmarkt.be)

Op de Havenfeesten in Blankenberge kan de bezoeker zich helemaal onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt waar je tevens kan proeven van allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed.

Locatie: Haven

Folkloristische Havenfeesten Blankenberge

 

Thema van deze 22ste editie:
De Venetiaanse Scheepswerven

Dat de gondeliers horen bij de symboliek en de mythologie van Venetië is vanzelfsprekend, maar de pracht en praal van hun vloot is adembenemend. Volgens een legende zouden gondeliers geboren worden met vliezen tussen hun tenen. Dit zullen we moeten controleren tijdens hun bezoek aan Oostende voor Anker 2023. Naast een 8-tal traditionele vaartuigen zullen alle ambachten nodig voor de bouw van een “Gondola” aanwezig zijn op het festival. Je krijgt deskundige uitleg over de forcola (het stuk waar de riem van de gondelier in rust), het belangrijkste onderdeel van de gondel en over de asymmetrische vorm van het vaartuig die zorgt voor een gemakkelijke voortstuwing. Last but not least, je kan zelf meevaren!

Oostende voor Anker brengt elk jaar vele authentieke schepen en vaartuigen samen die ooit de rijkdom vormden van onze roemrijke maritieme geschiedenis. Duik onder in een wereld vol van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben. Ontdek het vakmanschap van de bouwers en restaurateurs, luister naar de verhalen van bemanningen. Laat je meevoeren in het ritme van de zee, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer.

Het festival is gratis toegankelijk zonder kapsones. Toffe ambiance, lekkere scheepskost, zeer veel muziek en verrassingsacts maken de sfeer op onze kaaien.

www.oostendevooranker.be

 

Watersportweekend met historische klassieke schepen aan de Loskade in Middelburg.

De Schelderegatta houdt de traditie van het wedstrijdzeilen op de Schelde tussen Hansweert (Nederland) en Antwerpen levendig. De wedstrijd staat open voor kieljachten en sport-zeilboten van heel uiteenlopende types met een grote variatie aan bemanning en bevrouwing aan boord.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd op de Westerschelde, georganiseerd door de Royal Yacht Club van België en met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

Ook kan men als toervaarder aansluiten.

https://schelderegatta.be

Vandaag is de werf gratis te bezoeken.

Van scheepswerf tot museumwerf
In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf in Arnemuiden. Precies tweehonderd jaar later wordt het bedrijf beëindigd. Vanaf 2006 is het een werkende museumwerf en behartigt de stichting het beleid.

De werf is open van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag
van 13 uur tot 17 uur
(voor tickets zie website)

Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

info@werfarnemuiden.nl

+31(0)118 795 324

home – Werf Arnemuiden

TALL SHIPS RACES 2023

 • RACE ONE
  29 juni tot 2 juli 2023 Den Helder- Nederland
 • RACE TWO
  6 juli tot 9 juli 2023 Hartlepool – Verenigd Koninkrijk
 • CRUISE IN COMPANY
  15 juli tot 18 juli 2023 Frederikstad – Noorwegen
 • RACE THREE
  28 juli tot 29 juli 2023 Lerwick – Verenigd Koninkrijk
 • 3 augustus tot 6 augustus 2023 Arendal – Noorwegen

 

Sail Training Association Belgium (STA-B) is trots dat zij één van de stichtende leden is van Sail Training International (STI). In Sail Training International zijn alle nationale sail training zeilorganisaties vertegenwoordigd, waaronder dus ook STA-B.

Het doel van Sail Training International is dat jongeren zich kunnen ontwikkelen, vormen door middel van zeilopleiding en dit onafgezien van nationaliteit, cultuur, religie geslacht of sociale achtergrond. Het is een “Non Profit” organisatie met wereldwijde leden en activiteiten.

Sinds 1956 organiseert STI jaarlijks de Tall Ships Races. Dit is een zeilrace tussen de grootste zeilschepen ter wereld, de Tall Ships. De schepen worden ingedeeld in 4 klassen.

 • A-klasse zijn de grote tall ships;
 • B-klasse zijn kleinere, traditionele schepen;
 • C-klasse zijn moderne schepen zonder spinnaker;
 • D-klasse zijn moderne schepen met spinnaker.

Minstens de helft van de bemanning (trainees) op de Tall Ships moet bestaan uit jongeren. Om deel te nemen is geen ervaring vereist!

Tall Ship Races | Sail Training Association Belgium (we-sail.com)

Vandaag is de werf gratis te bezoeken.

Van scheepswerf tot museumwerf
In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf in Arnemuiden. Precies tweehonderd jaar later wordt het bedrijf beëindigd. Vanaf 2006 is het een werkende museumwerf en behartigt de stichting het beleid.

De werf is open van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag
van 13 uur tot 17 uur
(voor tickets zie website)

Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

info@werfarnemuiden.nl

+31(0)118 795 324

home – Werf Arnemuiden

Stichting Behoud Hoogaars organiseert jaarlijks de Van Loon Hardzeildagen. Een hardzeilwedstrijd tussen verschillende categorieën historische platbodems op het Veerse meer. De zalmschouwen uit Woudrichem leveren een uniek schouwspel. Maar er varen ook hoogaarzen, hengsten, schouwen, tjalken, schokkers enz., waarvan er enkele meer dan 100 jaar oud zijn.

Aan de wallekant is van alles te beleven! Er staan shanty koren te galmen, er worden garnalen gepeld, netten geboet, scheepsartikelen verkocht, vis gebakken enz. Er kunnen rondvaarten geboekt worden, er varen modelbootjes, je ziet boekenstalletjes en soms is er huis-gebrouwen bier.

Stichting Behoud Hoogaars

De jaarlijkse Varend Erfgoedmanifestatie van het Historisch Bedrijfsvaartuig vindt dit jaar plaats in Tilburg op 5 en 6 augustus. Aanleiding is de viering van 100 jaar Piushaven die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Tilburg als industriestad. Er komen 90 van onze schepen bij elkaar, die zich nu al hebben aangemeld. Daarmee is de Piushaven vol maar er omheen is voldoende ruimte voor een gezellig publieksevenement.

Honderd jaar Piushaven Festival – 100 jaar Piushaven

Kom op zondag 2 augustus naar de Paravang, het windscherm aan de haven, voor de jaarlijkse Paravangfeesten! De havenbuurt baadt dan in een authentieke maritieme sfeer en vormt de hele dag het gezellige decor voor visserstradities en -folklore.

In de schaduw van het monument worden doorlopend oude ambachten en volksspelen gedemonstreerd, er zijn optredens van volksdansgroepen en er worden zeemansliederen van over de hele wereld gezongen. Een versgebakken visje proeven garnalen leren pellen? Check!

In het begin van de 20ste eeuw was Blankenberge een luxueuze badplaats. In die tijd behoorden wandelen en rustig genieten in open lucht tot de favoriete bezigheden van de gegoede badgasten. Een bouwwerk dat nog van dat rijke verleden getuigt, is de ‘Paravang’ (‘Paravent’ in het Frans). Dit windscherm met zitbanken in Belle-Epoquestijl werd in 1908 gebouwd en is nog steeds een plaats waar mensen kunnen wandelen of zitten met zicht op de jachthaven. De Paravang is een dubbele, open wandelgang, die bestaat uit gietijzeren steunen met overkragingen en daartussen een glazen wand met houten zitbanken. Aan en rond dit bouwwerk worden ieder jaar de Paravangfeesten gevierd, waarbij de vissersfolklore centraal staat. Bezoekers maken kennis met het vissersleven van vroeger en nu aan de hand van demonstraties van oude ambachten door de vissersfolkloregroep ‘De Vrye Visscherye’ en door het proeven van verschillende hapjes versgebakken vis. Daarnaast kunnen er talrijke volksspelen gespeeld worden, zoals troumadam, ringvissen, hamer en nagel, sjoelbak, pietjesbak en bal in ‘t gat en wordt er voortdurend muziek gemaakt, onder andere door het Shantykoor Blankenberge. Ondertussen houden de Blankenbergse reuzen een oogje in het zeil. De hele dag door zijn er bovendien optredens van volksdansgroepen en heeft er in en rond de havenbuurt een antiek-, rommel- en brocantemarkt plaats.

In het kader van de zeeslag op de Gouwe in 1304 en de Vrede van Parijs in 1323 (700 jaar) komt de Kamper kogge aan in Zierikzee. Op donderdag 10 augustus is er een groots binnenvaren vanaf de Oosterschelde van de kogge, omringd door talloze historische schepen, door het lange havenkanaal, helemaal tot bij de Zuidhavenpoort, waar de Kamper kogge ligplaats inneemt. Daar is ook plaats voor zo’n 20 historische schepen, misschien een paar meer, maar het zal druk zijn in de haven!
Het programma van die dagen zal zich aan de wal afspelen met veel middeleeuws vertier, kijk ook op www.vriendenerfgoedzierikzee.nl

De Mosselrace is een jaarlijks terugkerende zeilwedstrijd op de Oosterschelde.
De wedstrijd is open voor alle klassen, zowel gemeten als ongemeten schepen.
Uitgangspunt bij de Mosselrace is dat iedere eigenaar van een kajuitzeilboot zich voor deze wedstrijd in kan schrijven. Of het nu een scherp jacht of een rond- of platbodemjacht betreft maakt niet uit. Of u nu een ervaren wedstrijdzeiler bent, of u bent een toerzeiler die het leuk vindt om met uw eigen gezin uw zeiltechniek eens te testen, u bent allemaal van harte welkom.

Jaarlijks is er een wedstrijdveld van rond de 100 deelnemers, verdeeld over meerdere klassen.

www.mosselrace.nl

Op 26 en 27 augustus komt de mijnenveger Bernisse, een varend monument dat ooit gebouwd werd op de Boelwerf, terug naar Temse.
In 1953 werd op de plaatselijke scheepswerf in Temse de kiel gelegd van de mijnenveger Bernisse, toen beter bekend onder de oorspronkelijke naam M.927 Spa. Voor het Amerikaanse Marshallplan en de heropbouw van Europa moest het schip na
WO II de kusten van de Noordzee vrijmaken van dieptemijnen.

De Bernisse is een houten schip, niet magnetisch om het aantrekken van mijnen te vermijden en het enige schip van het MSC-type dat nog in de vaart is in Europa. Na meer dan 40 jaar dienst werd het schip in 1997 doorverkocht aan een Nederlandse
groep met ex-marineleden. Dankzij de Stichting tot behoud van AMS 60 Bernisse kon het unieke schip gerestaureerd en bewaard blijven.

De Bernisse viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Om dit toch wel bijzondere schip in de kijker te zetten, organiseert haar geboortedorp Temse verschillende activiteiten.

PROGRAMMA
Vrijdag 25 augustus
De Bernisse vaart vanuit Nederland richting Temse. Wie de mijnenveger op het water wil zien, kan rond 13 u. inschepen aan de aanlegsteiger op de Wilfordkaai voor een Schelderondvaart met Rivertours, die de Bernisse zal ophalen in Antwerpen. Als konvooi varen beide schepen naar Temse, waar ze vermoedelijk aankomen rond 17 uur.
Tickets en info: www.rivertours.be

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus
AMS 60 Bernisse
Gegidste rondleidingen aan boord van het schip
Doorlopend tussen 10-17 u.
Aanlegsteiger Wilfordkaai
Vrij toegankelijk

Meer info? www.temse.be/bernisse

Tijdens de laatste dagen van augustus wordt het Breskens Sailing Weekend gevaren in de wondermooi en wijdse monding van de Westerschelde. De wedstrijd staat open voor IRC, ORC, CR en Klasseboten.

secretariaat@breskenssailing.nl

Doelse feesten en Scheldewijding.

Feest in de straten van Doel met meer dan 300 exposanten. Botenwijding in de haven en op de Schelde.

In de jachthaven, langs Storms Harbour, verwelkomen klassieke zeilboten u uitzonderlijk aan boord.

Niet om te gaan varen maar om de prachtige schepen eens van dichtbij te bewonderen.

Locatie:
KYCN Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort
Jachthaven van Nieuwpoort
Watersportlaan 11

Vandaag is de werf gratis te bezoeken.

Van scheepswerf tot museumwerf
In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf in Arnemuiden. Precies tweehonderd jaar later wordt het bedrijf beëindigd. Vanaf 2006 is het een werkende museumwerf en behartigt de stichting het beleid.

De werf is open van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag
van 13 uur tot 17 uur
(voor tickets zie website)

Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

info@werfarnemuiden.nl

+31(0)118 795 324

home – Werf Arnemuiden

Open Monumentendag Tolerant VZW – Rupelmonde

10 september 
10-17 uur
Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Rupelmonde

– nautische kunst
– rondleiding aan de schepen
– vaartochtjes
– nieuwe langshelling
– houten scheepsbouw
– varend monument

www.tolerant-vzw.be

 

Ieder jaar in september vinden de Scheldefeesten plaats in Baasrode. Drie dagen lang kan je er oude scheepstypes spotten op de Schelde, zijn er rondvaarten, een heuse vlootparade, veel muziek, ludieke kampioenschappen, rommelmarkten en veel, veel meer.

Start en aankomst van de deelnemers aan de Ostrea Rose Classic Race is goed te volgen vanop het Oosterstaketsel. Voor de rede van Blankenberge zeilen de klassieke schepen hun race van 12 tot 16 uur.

de Scute

De grootste wedstrijd voor zeiljachten in de Benelux. De zeilrace voor kajuitjachten, sportboten en maxi racers start in Breskens (voor grotere boten) en Terneuzen (kleinere boten). Aankomst voor de Antwerpse Rede. Sinds 1988 wordt de race midden oktober gevaren.

Zeescouts Antwerpen op Water-rAnt © Els Van Hoof

WEV_lid2

Bezoek ook eens

Kijk voor 

 • inkomprijs
 • openingsuren en -dagen
 • arrangementen voor groepen

ook altijd eens op de website van het museum zelf.

Antwerpen

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over over handel en scheepvaart.

 • Wandelboulevard en panorama zijn vrij toegankelijk.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 338 44 00

mas@stad.antwerpen.be
www.mas.be

WEV_lid2

Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen 

Eugeen Van Mieghem was dé kunstenaar van het havenvolk en de landverhuizers.

 • Open op zondag- en maandagnamiddag.
 • Inlichtingen en reservatie: 
  Erwin Joos, conservator
   +32 (0)497 10 14 73 of +32 (0)3 211 03 30

van.mieghem.museum@skynet.be
www.vanmieghemmuseum.com

Montevideostraat 3, 2000 ­Antwerpen

 • Vaste collectie en tijdelijke tenstoonstellingen in de loods waar ooit miljoenen landverhuizers gepasseerd zijn.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 206 03 50

redstarline@stad.antwerpen.be
www.redstarline.be

WEV_lid2

Bonapartedok, ­2000 ­Antwerpen

Drijvend museum in drie spitsen over verdwenen binnenvaart, scheepsmodellen, foto’s en schilderijen.

 • Van half april tot half oktober open op woensdagmiddag.
 • Elke eerste zaterdag van de maand open.
 • Open op afspraak voor groepen.
 • +32 (0)3 219 09 80; +32 (0)3 644 45 05

ribiva@skynet.be 
www.rijnenbinnenvaartmuseum.be

Astene

WEV_lid2

Hellestraat 20, 9800 Astene (Deinze)

Museum-kafeetje in het sasmeestershuis van 1862, gerund door ­Historische Vaartuigen vzw.

 • +32 (0)9 380 46 01

toerisme@deinze.be
www.deinze.be/astene-sas

Baasrode

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

Levendige provinciale erfgoedsite met naast het museum de houten loods, de originele 19de eeuwse ateliers en de droogdokken.

 • Open op zaterdagnamiddag.
 • Van april tot en met oktober ook open op zondagnamiddag
 • inlichtingen en reservatie – tel.: +32 (0)52 34 30 34

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (Dendermonde) 

Maquettes in aanbouw, nieuwbouw en restauratie.

 • Open op zaterdag.

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be

Beernem

Tordino, voormalig vrachtschip 
aan de keersluis te Beernem 

Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen aan boord van de Friese sleepkast (bouwjaar 1922), nu zelf erfgoed. Exposities passen in het ruime thema (binnen-)scheepvaart, waterwegen, schippersleven, … Er is ook een aparte leeszaal.

 • Openingsuren en preciese ligging: zie website.
 • Logghe Frederic, +32 (0)473 67 33 42

frederic@museumschip.be
www.maritiemdigitaal.com

Blankenberge

WEV_lid2

Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge

Op de werf worden replica’s gebouwd van traditionele Blankenbergse schuiten en sloepen. Op de boven­verdieping getuigt het museum van de heroïsche tijd van de Blankenbergse visserij. 

 • Open op aanvraag.

info@descute.be
www.descute.be

Boekhoute

Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

Boekhoute is nu een vissersdorp zonder haven. 
Het museum getuigt van een hard visserijverleden. 
Ook tijdelijke tentoonstellingen.

 • Open van woensdag tot en met vrijdag.
 • In de zomermaanden ­ook open op zaterdag en zondag.
 • +32 (0)9 373 60 08

toerisme@assenede.be
www.assenede.be/bezoekerscentrum-boekhoute.html

Boom

Hoek 76, 2850 Boom

Maak kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in relatie tot de steenbakkerijen. 

 • Open van april tot en met oktober van 12 u tot 16.30 u
 • Gesloten op dinsdag. 

info@toerismerupelstreek.be
www.nautischrupelstreek.be

Noeveren 26, 2850 Boom

Bouw van de replica van de driemaster Belgica van de Zuidpoolexpeditie van A. de Gerlache in samenwerking met de opleidingsorganisatie ­De Steenschuit.

 • Open in juli en augustus op zondagnamiddag.
 • Andere dagen open op afspraak.
 • +32 (0)476 86 12 00
 • (prijs ticket zie) www.steenschuit.be

Lillo

Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen – Lillo

Uniek sfeerbeeld van het leven in polderdorpen die moesten verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.

 • Open op zon- en feestdagen van pasen tot oktober. 

www.poldermuseum-lillo.be

Lombardsijde

Havenstraat 42, Lombardsijde

Charles Benckels leerde als 15-jarige de stiel in de ­IJslandvaart. De dertig modellen van vissersschepen waarop hij gevaren zijn te bekijken en tal van unieke foto’s.

 • Open op afspraak.
 • Telefoon: 0475 85 26 59

Mariekerke (Bornem)

Omgangstraat 34, 2880 Mariekerke

Streekmuseum voor scheepvaart en visserij.

 • Open in de zomermaanden, dinsdag gesloten.
 • +32 (0)52 34 26 25

www.scheldeland.be/scheepvaartmuseum-mariekerke

Oostduinkerke

WEV_lid2

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee voor jong en oud.

 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)58 51 24 68

info@navigomuseum.be
www.navigomuseum.be

Oostende

Vindictivelaan 35-Z, 8400 Oostende

Scènes van het ruige leven aan boord van de laatste IJslandvaarder.

 • Niet op maandag en vrijdag.

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Mercatordok, 8400 Oostende

Belgisch schoolschip, opgetuigd als barkentijn.

 • Dagelijks 10 u tot 17 u 

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Raversyde

Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Gereconstrueerd middeleeuws vissersdorp uit 1465 en archeologische site en museum. Ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en natuurpark.

 • Open van half maart tot half november, tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen.

info@raversyde.be
www.raversyde.be