Watererfgoed Vlaanderen

watergebonden erfgoed voor iedereen

Water-rAnt VZW

© Els Van Hoof

Evenementenkalender

Alle evenementen op deze kalender hebben een link met nautisch erfgoed, zijn publiek toegankelijk en meestal (niet altijd!) gratis toegankelijk. Het zijn open-deur-dagen, visserijdagen, zeilwedstrijden, havenfeesten, beurzen, enz. in België, Zeeland en het noorden van Frankrijk. 

In 2020 werden vele, bijna alle, evenementen helaas opgeschort door corona.  Voor last-minute aanpassingen zie op de website van het evenement zelf.

Reizende tentoonstelling ‘Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet, bouw van de gaffelsloep Anemone’.

 • 31 augustus tem 7 oktober 2021
  op dinsdag, woensdag en donderdag
  van 9 tot 16.30 uur
  CEPA, Brouwersvliet 33, Antwerpen

Het boek over de tentoonstelling is te koop op de tentoonstelling.

Oostende voor Anker © Els Van Hoof

WEV_lid2

augustus

Open werf! Steun de restauratie van de historische reddingboot 3 en kom à volonté de lekkerste hangcultuur mosselen eten. De lekkerste mosselen komen uit onze eigen Noordzee. Voor wie geen mosselen lusten hebben we een heerlijke lasagne vol heerlijke groentjes.

Reservatie verplicht
www.watson-reddingboot3.be/event/mosselen

VZW Restart
Stapelhuisstraat 1
8400 Oostende

Klassieke schepen in de jachthaven van Nieuwpoort. Kom aan boord!

KYCN Nieuwpoort
Krommehoek 2
8620 Nieuwpoort

50ste editie van de Mosselrace, een jaarlijkse zeilwedstrijd op de Oosterschelde. De wedstrijd is open voor alle klassen, zowel gemeten als ongemeten schepen.
Elke eigenaar van een kajuitzeilboot kan zich voor deze wedstrijd inschrijven. Of het nu een scherp jacht of een rond- of platbodem jacht is. Of u nu een ervaren wedstrijdzeiler bent of een toerzeiler, u bent allemaal van harte welkom. Het wedstrijdveld telt rond de 100 deelnemers, verdeeld over meerdere klassen.

www.mosselrace.nl

september

De zeescoutsbasis aan de Thonetlaan 165, Antwepen LO is open voor alle (zee-)scouts, familie, vrienden en sympathisanten. Op het menu: mosselen, vol-au-vent of vegetarisch. Kinderanimatie en  rondleiding door het bouwproject. Op zaterdagavond is het feest in de loods!

www.scheldefestival.be/

Onder voorbehoud, afhankelijk van de maatregelen betreffende Corona.

Escale à Calais is een bijeenkomst van grote schepen en traditionele boten, een thematisch dorp, demonstraties van maritieme knowhow, tentoonstellingen, concerten van zeeliederen …

Het Carnot-bekken zal een gevarieerde vloot herbergen: tall ships, historische replica’s, oude werkboten, klassieke zeilboten, skiffs, kano’s met roeispanen … Sommige aanwezige schepen zijn open voor bezoekers, andere nemen passagiers een paar uur mee aan boord.

Samengesteld uit verenigingen uit Calais en de hele regionale kust, brengt het maritiem erfgoeddorp leven op de kade. De havenateliers bieden demonstraties van knowhow en vakmanschap. Op de kunstenaarskade komen schilders, aquarellisten en fotografen samen die geïnspireerd zijn door de maritieme wereld.

Een tentoonstelling presenteert de geschiedenis van de haven van Calais vanaf de oprichting in de 12e eeuw tot de nieuwe uitbreiding.

Ook zeemansliederen staan ​​op het programma.

Organisatie door de Fédération Régionale pour la Culture et le Patrimoine Maritimes

www.patrimoine-maritime.com/evenements/port-de-calais

De tweede zondag van september is Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Ook watererfgoed doet mee.

www.openmonumentendag.be

De Vlaamse Vereniging tot het Behoud van Historische Vaartuigen VZW nodigt U uit op de Open Monumentendag 2021 aan het Zennegat te Mechelen (aan het Kanaal Leuven-Dijle ter hoogte van de Hoge weg in Battel.
U bent van harte welkom voor een bezoekje aan de historische schepen met vaste ligplaats op deze locatie én aan de bezoekende schepen.

www.historisch-vaartuig.be

De Scheldefeesten in Baasrode met botenwijding op zondag. Rommelmarkt, bike & run en veel gezelligheid.

 

www.dendermonde.be/activiteitendetail/8591/scheldefeesten-baasrode-2021

De Scute organiseert opnieuw de Ostrea Rose Classic Race voor de rede van Blankenberge. Een uniek spektakel.

Tussen 13.30 u en 18 u.

Wetenschappelijk congres in Gent en doop van het nieuwe onderzoeksschip Belgica door kroonprinses Elisabeth.

EERDER DIT JAAR

Op zondag 18 april wordt het vaarseizoen geopend, de boten gewijd en tewater gelaten. Een feestelijke dag.

Organisatie door de
Koninklijke Vereniging der Baden-Powell Zeescouts van Antwerpen VZW
en het District Schelde van Scouts en Gidsen Vlaanderen VZW

Zeescoutsbasis
Thonetlaan 165
2050 Antwerpen

www.zasantwerpen.be
info@zasantwerpen.be

Op zondag 25 april hebben de Zeescouts van Rupera hun eerste opening van het vaarseizoen ooit. De groep is opgericht in 2019 en gestart in september 2020. Nu is er veel goesting om het water op te gaan.

nabij de Rupel Yacht Club Willebroek, Oostvaartdijk
www.zeescoutsrupera.scoutsgroep.be
zeescouting@scoutsengidsenvlaanderen.be

VVW Lokeren organiseert de 42ste tweedehands boten markt in de Heilige Geestmolenstraat te Lokeren. Bewegwijzering is voorzien vanaf autosnelweg.

De markt start om 7 uur en eindigt om 13 uur.

Contact: Jo Van den Keybus (voorzitter VVW-Lokeren)
johan.van.den.keybus@pandora.be
www.tweedehandsbotenmarkt.be

Op de Havendagen van 2020 zou de 75 jarige bevrijding van Tholen gevierd zijn met kampementen, rondritten met legervoertuigen, vliegshow, militaire vaartuigen enz.

Met een speciaal aangepast programma voor ouderen en mindervaliden. op vrijdagmiddag.
Aanmelden voor 1 april via vrijheidvieren@tholensterk.nl

Bestel evt ook tijdig tickets.

Raadpleeg het uitgebreide programma op
www.tholensterk.nl

Vaste deelnemers weten wel waarom ze dit prachtige zeilevenement niet willen missen: sportieve rivaliteit op het water en kameraadschappelijke verbroedering op de wal na afloop.

info@deltaweekend.nl
www.deltaweekend.nl

Een familiefestijn om trots op te zijn! Want, laten we wel wezen, dit evenement trekt al ruim 55 jaar duizenden bezoekers en heeft daarmee zowel Bruinisse als heel Schouwen-Duiveland op de kaart gezet. Dat dit dorpsfeest een echte publiekstrekker is, is natuurlijk niet zonder reden. De aankomst van miss Visserij, de braderie met de gezellige kraampjes, de vele uiteenlopende optredens, de kermis en natuurlijk het vuurwerk als geweldige afsluiter. Het is maar een kleine greep uit de vele activiteiten en bezienswaardigheden waar u gedurende 3 dagen van kunt genieten.

info@visserijdagen-bruinisse.nl
www.visserijdagen-bruinisse.nl

Zeescouts Antwerpen op Water-rAnt © Els Van Hoof

WEV_lid2

2022

Gezellige vakbeurs voor beroeps- en pleziervaart georganiseerd door het Rijn- en Binnenvaartmuseum. Ontdek de internationale wereld van het vervoer met binnenschepen, tal van toeleveringsbedrijven, verzekeringen, scheepswerven, … Watererfgoed Vlaanderen staat samen met Ruimschoots (nautisch tijdschrift), Water-rAnt, VVBHV, MPM, Tolerant, Scheepsmodelbouwclub Antwerpen en het Rijn- en Binnenvaartmuseum op een gezamelijke stand.

Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen

www.osd-antwerpen.be

Ensor in Zee

Oostende voor Anker brengt elk jaar in mei vele authentieke schepen en vaartuigen samen die ooit de rijkdom vormden van onze roemrijke maritieme geschiedenis. Duik onder in een wereld vol van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben. Ontdek het vakmanschap van de bouwers en restaurateurs, luister naar de verhalen van bemanningen. Laat je meevoeren in het ritme van de zee, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer.

Het festival is gratis toegankelijk zonder kapsones. Toffe ambiance, lekkere scheepskost, zeer veel muziek en verrassingsacts maken de sfeer op onze kaaien.

www.oostendevooranker.be

De 75ste Havenfeesten hadden al in 2020 moeten plaatsvinden maar helaas.

Op Hemelvaartweekend kan de bezoeker zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt met allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival” met (inter)nationale koren.  Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden en de vissersbedevaart naar Meetkerke.

info@havenfeesten.be
www.havenfeesten.be

Om de twee jaar organiseert de Haven van Brussel het Havenfeest. Deze feestelijke dag biedt gratis animatie voor de hele familie op de Heembeekkaai en in het Bécodok.
In een gezellige en ontspannen sfeer kan iedereen de haven (her)ontdekken, en leren welke rol ze speelt voor de bevordering van het transport over de waterweg – de meest milieuvriendelijke transportwijze – de werkgelegenheid en economie.
Voor de Haven van Brussel maakt het Havenfeest deel uit van een open beleid ten aanzien van het grote publiek.

De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde.
Een honderdtal boten racen met een handicap volgens het Cruiser Rating systeem.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

www.rycb.be/schelderegatta-2021

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum. Thema tours door de haven begeleidt door een specialist van de beurs.

Batavia Haven Lelystad
www.hiswatewater.nl

2023

Le Semaine du Golfe is een tweejaarlijks internationaal maritiem evenement en populair cultureel festival in het magische kader van de “kleine zee” Mor Bihan in Bretagne. Meer dan 1000 traditionele, klassieke boten en schepen, opgesplitst in herkenbare flottieljes, zeilen elke dag naar verschillende havens en ankerplaatsen. Met als resultaat een bruisend maritiem festival dat de hele Golfe du Morbihan tot leven brengt. Het is het specifieke geografische en fysieke karakter van deze “kleine zee” (de eilanden beschermen de baai van de hoge zee, de getijden en de stromingen) die het ritme bepaalt van het hele nautische programma.

56009 Vannes cedexfrance (Frankrijk, Zuid-Bretagne)

contact@semainedugolfe.com
www.semainedugolfe.com

Bezoek ook eens

Kijk voor 

 • inkomprijs
 • openingsuren en -dagen
 • arrangementen voor groepen

ook altijd eens op de website van het museum zelf.

Antwerpen

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over over handel en scheepvaart.

 • Wandelboulevard en panorama zijn vrij toegankelijk.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 338 44 00

mas@stad.antwerpen.be
www.mas.be

WEV_lid2

Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen 

Eugeen Van Mieghem was dé kunstenaar van het havenvolk en de landverhuizers.

 • Open op zondag- en maandagnamiddag.
 • Inlichtingen en reservatie: 
  Erwin Joos, conservator
   +32 (0)497 10 14 73 of +32 (0)3 211 03 30

van.mieghem.museum@skynet.be
www.vanmieghemmuseum.com

Montevideostraat 3, 2000 ­Antwerpen

 • Vaste collectie en tijdelijke tenstoonstellingen in de loods waar ooit miljoenen landverhuizers gepasseerd zijn.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 206 03 50

redstarline@stad.antwerpen.be
www.redstarline.be

WEV_lid2

Bonapartedok, ­2000 ­Antwerpen

Drijvend museum in drie spitsen over verdwenen binnenvaart, scheepsmodellen, foto’s en schilderijen.

 • Van half april tot half oktober open op woensdagmiddag.
 • Elke eerste zaterdag van de maand open.
 • Open op afspraak voor groepen.
 • +32 (0)3 219 09 80; +32 (0)3 644 45 05

ribiva@skynet.be 
www.rijnenbinnenvaartmuseum.be

Astene

WEV_lid2

Hellestraat 20, 9800 Astene (Deinze)

Museum-kafeetje in het sasmeestershuis van 1862, gerund door ­Historische Vaartuigen vzw.

 • +32 (0)9 380 46 01

toerisme@deinze.be
www.deinze.be/astene-sas

Baasrode

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

Levendige provinciale erfgoedsite met naast het museum de houten loods, de originele 19de eeuwse ateliers en de droogdokken.

 • Open op zaterdagnamiddag.
 • Van april tot en met oktober ook open op zondagnamiddag
 • inlichtingen en reservatie – tel.: +32 (0)52 34 30 34

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (Dendermonde) 

Maquettes in aanbouw, nieuwbouw en restauratie.

 • Open op zaterdag.

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be

Beernem

Tordino, voormalig vrachtschip 
aan de keersluis te Beernem 

Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen aan boord van de Friese sleepkast (bouwjaar 1922), nu zelf erfgoed. Exposities passen in het ruime thema (binnen-)scheepvaart, waterwegen, schippersleven, … Er is ook een aparte leeszaal.

 • Openingsuren en preciese ligging: zie website.
 • Logghe Frederic, +32 (0)473 67 33 42

frederic@museumschip.be
www.maritiemdigitaal.com

Blankenberge

WEV_lid2

Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge

Op de werf worden replica’s gebouwd van traditionele Blankenbergse schuiten en sloepen. Op de boven­verdieping getuigt het museum van de heroïsche tijd van de Blankenbergse visserij. 

 • Open op aanvraag.

info@descute.be
www.descute.be

Boekhoute

Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

Boekhoute is nu een vissersdorp zonder haven. 
Het museum getuigt van een hard visserijverleden. 
Ook tijdelijke tentoonstellingen.

 • Open van woensdag tot en met vrijdag.
 • In de zomermaanden ­ook open op zaterdag en zondag.
 • +32 (0)9 373 60 08

toerisme@assenede.be
www.assenede.be/bezoekerscentrum-boekhoute.html

Boom

Hoek 76, 2850 Boom

Maak kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in relatie tot de steenbakkerijen. 

 • Open van april tot en met oktober van 12 u tot 16.30 u
 • Gesloten op dinsdag. 

info@toerismerupelstreek.be
www.nautischrupelstreek.be

Noeveren 26, 2850 Boom

Bouw van de replica van de driemaster Belgica van de Zuidpoolexpeditie van A. de Gerlache in samenwerking met de opleidingsorganisatie ­De Steenschuit.

 • Open in juli en augustus op zondagnamiddag.
 • Andere dagen open op afspraak.
 • +32 (0)476 86 12 00
 • (prijs ticket zie) www.steenschuit.be

Lillo

Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen – Lillo

Uniek sfeerbeeld van het leven in polderdorpen die moesten verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.

 • Open op zon- en feestdagen van pasen tot oktober. 

www.poldermuseum-lillo.be

Lombardsijde

Havenstraat 42, Lombardsijde

Charles Benckels leerde als 15-jarige de stiel in de ­IJslandvaart. De dertig modellen van vissersschepen waarop hij gevaren zijn te bekijken en tal van unieke foto’s.

 • Open op afspraak.
 • Telefoon: 0475 85 26 59

Mariekerke (Bornem)

Omgangstraat 34, 2880 Mariekerke

Streekmuseum voor scheepvaart en visserij.

 • Open in de zomermaanden, dinsdag gesloten.
 • +32 (0)52 34 26 25

www.scheldeland.be/scheepvaartmuseum-mariekerke

Oostduinkerke

WEV_lid2

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee voor jong en oud.

 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)58 51 24 68

info@navigomuseum.be
www.navigomuseum.be

Oostende

Vindictivelaan 35-Z, 8400 Oostende

Scènes van het ruige leven aan boord van de laatste IJslandvaarder.

 • Niet op maandag en vrijdag.

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Mercatordok, 8400 Oostende

Belgisch schoolschip, opgetuigd als barkentijn.

 • Dagelijks 10 u tot 17 u 

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Raversyde

Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Gereconstrueerd middeleeuws vissersdorp uit 1465 en archeologische site en museum. Ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en natuurpark.

 • Open van half maart tot half november, tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen.

info@raversyde.be
www.raversyde.be