Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

watergebonden erfgoed voor iedereen

Evenementenkalender

Alle evenementen op deze kalender hebben een link met nautisch erfgoed, zijn publiek toegankelijk en meestal (niet altijd!) gratis toegankelijk. Het zijn open-deur-dagen, visserijdagen, zeilwedstrijden, havenfeesten, beurzen, enz. in België, Zeeland en het noorden van Frankrijk. 

Kijk ook altijd op de  website van het evenement zelf voor de meer info en de meest recente wijzigingen.

Oostende voor Anker © Els Van Hoof

WEV_lid2

Sète maakt zich op voor het feest in de hele stad en op 3 km kaaien met 120 grote en kleine klassieke schepen en 150 exposanten. Een levend maritiem erfgoed is het onderwerp van spel, zang dans, ontdekking en verwondering. Eten en drinken, cultuur en animatie, werkateliers en demonstraties van vissers en ambachtslieden.

Een Mediterane havenstad met een open blik op de wereld.

https://escaleasete.com/

Op Erfgoeddag worden honderden activiteiten gepland over heel Vlaanderen en Brussel door diverse erfgoedorganisatoren. Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet u wel vooraf reserveren omdat de beschikbare plaatsen beperkt zijn.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Erfgoeddag 2022 vindt plaats op zondag 24 april en heeft als thema Erfgoeddag maakt school!

 

https://faro.be/over-erfgoeddag

De 75ste Havenfeesten hadden al in 2020 moeten plaatsvinden maar helaas.

Op Hemelvaartweekend kan de bezoeker zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt met allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival” met (inter)nationale koren.  Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden en de vissersbedevaart naar Meetkerke.

info@havenfeesten.be
www.havenfeesten.be

Om de twee jaar organiseert de Haven van Brussel het Havenfeest. Deze feestelijke dag biedt gratis animatie voor de hele familie op de Heembeekkaai en in het Bécodok.
In een gezellige en ontspannen sfeer kan iedereen de haven (her)ontdekken, en leren welke rol ze speelt voor de bevordering van het transport over de waterweg – de meest milieuvriendelijke transportwijze – de werkgelegenheid en economie.
Voor de Haven van Brussel maakt het Havenfeest deel uit van een open beleid ten aanzien van het grote publiek.

Zeehavendagen Amsterdam is een nieuw jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek en zakelijke groepen.

Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen, workshops op de werkvloer, informatieve tours en leisure-activiteiten op het IJ, het Noordzeekanaal, de Zaan en IJmond.

Wil jij weten wat er gebeurt in en rond de havens van het Noordzeekanaalgebied? Binnenkort boek je hier online je gratis tickets en houden we je op deze website 365 dagen per jaar op de hoogte.

Nu al een rondleiding boeken voor een zakelijke groep. Dat kan via onderstaand e-mailadres en telefoonnummer.

Tot ziens op Zeehavendagen Amsterdam. Met je neus bovenop het werk in de haven.

Zeehavendagen Amsterdam | Met je neus bovenop het werk in de haven

 

De Havendagen Tholen worden om het jaar georganiseerd, in 2020 was er normaal het historisch thema waarbij de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland groots centraal zou staan. Twee jaar later vieren we deze bevrijdingsdagen alsnog.

www.tholensterk.nl

De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde.
Een honderdtal boten racen met een handicap volgens het Cruiser Rating systeem.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde.
Een honderdtal boten racen met een handicap volgens het Cruiser Rating systeem.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

Schelderegatta (rycb.be)

Een nieuw internationaal maritiem evenement in Normandië: een cultureel evenement, een groot volksfeest in de monumentale natuurlijke omgeving van het “Land van de Hoge Kliffen”!

Fécamp Grand’Escale, gelegen in Normandië, wordt het maritieme festival dat je niet mag missen voor zijn eerste editie in 2022. Honderden traditionele en klassieke boten, groot en klein, uit Normandië, Bretagne en heel Noord-Europa stoppen in de Normandische haven.

Fécamp Grand’Escale – Quai Sadi Carnot – 76400 Fécamp

contact@fecampgrandescale.com

https://www.fecampgrandescale.com/

In de jachthaven, langs Storms Harbour, verwelkomen klassieke zeilboten jullie uitzonderlijk aan boord. Niet om te gaan varen maar om hun prachtig schip eens van dichtbij te bewonderen.

Van 20 tot 26 augustus heeft bij de RNSYC in Oostende de Dragon Gold Cup 2022 plaats. Van deze prestigieuze zeilbotenklasse worden 120 boten verwacht uit meer dan 30 landen.

Draak-klasse Archieven – Royal North Sea Yacht Club Oostende (rnsyc.be)

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum. Thema tours door de haven begeleidt door een specialist van de beurs.

Batavia Haven Lelystad
www.hiswatewater.nl

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Ook watergebonden erfgoed doet mee.

www.openmonumentendag.be

30 jaar De Scute VZW in Blankenberge
www.descute.be

Open deur Tolerant VZW – Rupelmonde
www.tolerant-vzw.be

 

2024

Inhoud accordeon

Samen met gespecialiseerde partners verwelkomt Nassau Scheepsbenodigdheden u op het Antwerp Nautical Event in de Antwerpse stadshaven. Kom en geniet van het uitgebreide pakket aan demonstraties, rondvaarten, bezoek aan diverse schepen en jachten, gratis advies en lezingen voor zowel de pleziervaarder als de binnenvaarder.
Het event gaat door in de gebouwen van Nassau scheepsbenodigdheden en De Wit Bunkering. Dankzij de unieke ligging vlakbij de Noorderlaan is de locatie eenvoudig te bereiken:

Asiadok-Oostkaai 28D, 2030 Antwerpen

Antwerp Nautical Event

Gezellige vakbeurs voor beroeps- en pleziervaart georganiseerd door het Rijn- en Binnenvaartmuseum i.s.m. Waagnatie. Ontdek de internationale wereld van het vervoer met binnenschepen, tal van toeleveringsbedrijven, verzekeringen, scheepswerven, … Watererfgoed Vlaanderen staat samen met Ruimschoots (nautisch tijdschrift), Water-rAnt, VVBHV (Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen) , VNSM (Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum), Tolerant, Scheepsmodelbouwclub Antwerpen en het Rijn- en Binnenvaartmuseum op een gezamenlijke stand.

Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen

www.osd-antwerpen.be

Inkom blijft gratis maar u moet zich registreren
Registratieformulier bezoekers van de Open Scheepvaartdagen 2024 (formdesk.com)

Inhoud accordeon

OPENING VAARSEIZOEN

Op zondag 10 april om 11 uur openen de Antwerpse Zeescouts plechtig het vaarseizoen 2023 met speeches, wijding van de vloot, uitreiken van insignes enz.

Gezellig napraten kan tijdens het Happy Hour en in de maritieme infostands.

ZAS – Zeescouts Aan de Stroom
Thonetlaan 165
2050 Antwerpen Linkeroever

www.zasantwerpen.be
info@zasantwerpen.be

OPENING VAARSEIZOEN

https://zeescoutsrupera.scoutsgroep.be/

Oostvaartdijk, 2830 Willebroek
(vlakbij de jachthaven RYAC)

Erfgoeddag

Thema op de site is “Leven aan boord”.

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

OPENING VAARSEIZOEN

1e FOS Sea-Scouts Lange Wapper speelt en zeilt al meer dan 100 jaar in het Antwerpse. Zij zijn een scoutsvereniging van tweehonderd leden met een thuisbasis aan de Schelde op Linkeroever. Als Sea Scouts combineren zij scouting en zeilen op zondag en op kamp.

Beatrijslaan 41, 2050 Antwerpen

Lange Wapper – Site van 1ste FOS Sea-Scouts Lange Wapper
info@langewapper.be

Inhoud accordeon

Fécamp Grand’Escale 2024: een cultureel evenement, een groot volksfestival in de monumentale natuurlijke omgeving van het “Land van de Hoge Kliffen”!

Fécamp Grand’Escale, gelegen in Normandië, zal voor de tweede editie in 2024 het maritieme festival zijn dat u niet mag missen. Honderden traditionele en klassieke boten, klein en groot, uit Normandië, Bretagne en heel Noord-Europa zullen opnieuw Normandië aandoen.

Elke dag verlaat 2/3 van deze uitzonderlijke zeilschepen de haven en varen rond, zichtbaar vanaf het hoofdstrand, maar ook tussen Fécamp, Yport en Etretat, langs de prachtige landschappen van de hoge kliffen van het Pays de Caux.

Bezoekers worden verwacht op de kades, de pieren van de haven van Fécamp, maar ook op de grote boulevard en op de top van de kliffen tussen Fécamp en Etretat. Ze zullen genieten van uitstapjes op zee, concerten, tentoonstellingen en tal van activiteiten, en uiteraard een bezoek brengen aan de Franse en Europese maritieme erfgoedzeilschepen die in de haven aanwezig zijn.

Fécamp, een duizend jaar oude, authentieke haven, die werd bevolkt door zeevaarders die de kabeljauwvisserij beoefenden en prestigieuze schepen bouwden, wil het gebouwde en drijvende erfgoed behouden, samen met zijn mondelinge tradities, zijn liederen, zijn keuken, zijn kunst van het leven. Fécamp, een Normandische haven open voor de wereld!

https://www.fecampgrandescale.com/

Op Hemelvaartweekend kan de bezoeker zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt met allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival” met (inter)nationale koren. Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden en de vissersbedevaart naar Meetkerke.

De stand van De Scute vind je aan de Paravang.

info@havenfeesten.be
www.havenfeesten.be

VVW Lokeren organiseert voor de 44ste keer de tweedehands botenmarkt in de Heilige Geestmolenstraat te Lokeren. Bewegwijzering is voorzien vanaf autosnelweg.

De markt start om 7 uur en eindigt om 13 uur.

Contact: Jo Van den Keybus (voorzitter VVW-Lokeren)
johan.van.den.keybus@pandora.be

VVW-Lokeren (tweedehandsbotenmarkt.be)

Op de Havenfeesten in Blankenberge kan de bezoeker zich helemaal onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt waar je tevens kan proeven van allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, er zijn reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, een grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival”. Het Shanty Festival brengt (inter)nationale koren samen die de traditionele vissersliederen zingen. Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden, het is een moment van bezinning tijdens deze uitbundige feestelijkheden. Bovendien wordt er ook een jaarlijkse vissersbedevaart georganiseerd naar Meetkerke. 

Locatie: Haven

Folkloristische Havenfeesten Blankenberge

Gaffel getuigde schepen

Op de vrijdag voor Pinksteren zullen de eerste schepen aankomen in de haven van Hellevoetsluis. De voorwaarde voor deelname aan deze zeiltocht is dat het allemaal gaffel getuigde schepen zijn. Na het palaver en de briefing voor de tocht, zullen de schepen de eerste Pinksterdag om 10.30 uur starten vanaf de vuurtoren. Het is een toertocht rond de Slijkplaat waar een wedstrijdelement aan vast zit. De schepen worden verdeeld in drie klassen gebaseerd op de lengtes van de schepen. Daarnaast is er ieder jaar een ludieke opdracht waar de Teus Rennes Bokaal mee te winnen valt.

www.pinkstersail.nl

Zeewijding in Wenduine

Het thema van Oostende voor Anker 2024: Ontdekkingen op zee

Dit festival van de zee en het traditionele zeilen, de visserij, de scheepsbouw, de jachten en het erfgoed, maar ook met een blik op de toekomst trok vorig jaar meer dan 200.000 liefhebbers.

Oostende voor Anker is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor iedereen die zeilt, vaart op binnenwateren of actief droomt over schepen van alle types en maritiem erfgoed. Maar ook voor eigenaars van traditionele en historische schepen met verschillende achtergronden: visserij, yachting, opleiding, loodswezen, defensie en andere vormen van maritieme activiteiten zoals transport, hydrografie of berging.

‘Ontdekkingen op zee’.
Kom replica’s van schepen zoals Magellaan’s Nao Victoria, Peter de Grote’s Shtandart en Christoffel Columbus’s Santa Maria ontdekken, evenals nieuwe ontdekkingen op het gebied van oceaanbescherming, windturbines, ecologie en alles wat met de zee te maken heeft.

Oostende voor Anker vindt plaats in het hart van Oostende, de Stad aan Zee.
De meeste schepen – en ook de schepen waarop het publiek kan inschepen voor excursies op zee – zullen aangemeerd liggen in het Montgomerydok, de andere in het Mercatordok.
Het Sint-Petrus -en -Paulusplein wordt het zenuwcentrum van Oostende voor Anker. Naast de infobalie voor deelnemers en het grote publiek, zal er een authentieke tentoonstelling te zien zijn van alle ambachten nodig om een houten schip te bouwen. Bovendien worden alle erfgoed- en/of maritieme verenigingen hier samengebracht: houten botenbouwers, zeilmakers, touwslagers, smeders, scheepsbevoorraders, enz.
De Vindictivelaan en het Jan Piersplein (tegenover de Mercator) zullen onderdak bieden aan verschillende kraampjes en tentoonstellingen, evenals een grote boatjumble en proeverijen van lokale gerechten.

Genoeg te zien, maar ook te doen!
Om de maritieme sfeer nog meer te benadrukken, wil Oostende voor Anker ook een brandpunt van maritieme cultuur zijn: tentoonstellingen van artistieke werken geïnspireerd door de zee, optredens van folk- en shantygroepen, tentoonstellingen van modellen en voorwerpen van maritieme opgravingen en andere demonstraties van de Marine, het Loodswezen, zeilwedstrijden, enz.
Met dank aan de inwoners van Oostende!

https://www.oostendevooranker.be

Archeologiedag met thema”MIDDELbrEEUWEN”.

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

Inhoud accordeon

CNR werf, Rupelmonde
10 uur

– sprekers aan het woord
– naamgeving heemer
– degustatie heemerbier

Inschrijven kan op:
https://tolerant-vzw.be/25jaar/
info@tolerant-vzw.be

Zeilen op de Schelde doen we al eeuwen. Wedstrijdzeilen* en toerzeilen** zijn tradities die al meer dan 175 jaar teruggaan.
De Schelderegatta* – dit jaar uitgebreid met de  Scheldetour**- zijn levendige uitnodigingen aan jachtlui vanuit alle windstreken om de Schelde vanuit Hansweert richting Antwerpen op te varen.  

De Schelderegatta houdt de traditie van het wedstrijdzeilen op de Schelde tussen Hansweert (Nederland) en Antwerpen levendig. De wedstrijd staat open voor kieljachten en sport-zeilboten van heel uiteenlopende types met een grote variatie aan bemanning en bevrouwing aan boord.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd op de Westerschelde, georganiseerd door de Royal Yacht Club van België en met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

Ook kan men als toervaarder aansluiten.

https://schelderegatta.be     

De vzw Haven Blankenberge organiseert een waterrecreatiefeest ‘Blankenberge Onder Zeil’ in- en rond de twee jachthavens.

De deelnemers gaan aan de hand van een logboek vragen oplossen en diverse opdrachten tot een goed einde brengen.

De Scute vaart met de B1 en de B72.

Inhoud accordeon
 • Race 1
  Klaipeda (Lithuania) – Helsinki (Finland)
  Vertrek in Klaipeda: 30/06/2024
  Aankomst in Helsinki: 4/07/2024
 • C & co 1
  Helsinki (Finland) – Tallinn (Estonia)
  Vertrek in Helsinki: 7/07/2024
  Aankomst in Tallinn: 11/07/2024
 • Race 2
  Tallinn (Estonia) – Turku (Finland)
  Vertrek in Tallinn: 14/07/2024
  Aankomst in Turku: 18/07/2024
 • C & co 2
  Turku (Finland) – Mariehamn (Aland Islands)
  Vertrek in Turku: 21/07/2024
  Aankomst in Mariehamn: 24/07/2024
 • Race 3
  Mariehamn (Aland Islands) – Szczecin (Poland)
  Vertrek in Mariehamn: 27/07/24
  Aankomst in Szczecin: 2/8/2024
 • Homecoming  van TS Rupel
  Szczecin (Poland) – Oostende (Belgium)
  Vertrek in Szczecin: 5/8/2024
  Aankomst in Oostende: 15/08/2024

Sail Training Association Belgium (STA-B) is trots dat zij één van de stichtende leden is van Sail Training International (STI). In Sail Training International zijn alle nationale sail training zeilorganisaties vertegenwoordigd, waaronder dus ook STA-B.

Het doel van Sail Training International is dat jongeren zich kunnen ontwikkelen, vormen door middel van zeilopleiding en dit onafgezien van nationaliteit, cultuur, religie geslacht of sociale achtergrond. Het is een “Non Profit” organisatie met wereldwijde leden en activiteiten.

Sinds 1956 organiseert STI jaarlijks de Tall Ships Races. Dit is een zeilrace tussen de grootste zeilschepen ter wereld, de Tall Ships. De schepen worden ingedeeld in 4 klassen.

 • A-klasse zijn de grote tall ships;
 • B-klasse zijn kleinere, traditionele schepen;
 • C-klasse zijn moderne schepen zonder spinnaker;
 • D-klasse zijn moderne schepen met spinnaker.

Minstens de helft van de bemanning (trainees) op de Tall Ships moet bestaan uit jongeren. Om deel te nemen is geen ervaring vereist!

Tall Ship Races | Sail Training Association Belgium (we-sail.com)

Inhoud accordeon

Zeewijding in Blankenberge.

Op 7 juli, vanaf 10 u, organiseert Tolerant vzw in samenwerking met VVW-Hazewinkel een “Jollendag” voor 12-voets- en Scheldejollen op de zeilplas “De Bocht”.
Een unieke gelegenheid voor wie wil kennismaken met onze jollen en/of er eens wil mee varen!

Zeilplas “De Bocht”,
Stuyvenbergbaan te 2830 Willebroek-Heindonk.

Interesse?
Graag aanmelden bij: penningmeester@tolerant-vzw.be

Stichting Behoud Hoogaars organiseert jaarlijks de Van Loon Hardzeildagen. Een hardzeilwedstrijd tussen verschillende categorieën historische platbodems op het Veerse meer. De zalmschouwen uit Woudrichem leveren een uniek schouwspel. Maar er varen ook hoogaarzen, hengsten, schouwen, tjalken, schokkers enz., waarvan er enkele meer dan 100 jaar oud zijn.

Aan de wallekant is van alles te beleven! Er staan shanty koren te galmen, er worden garnalen gepeld, netten geboet, scheepsartikelen verkocht, vis gebakken enz. Er kunnen rondvaarten geboekt worden, er varen modelbootjes, je ziet boekenstalletjes en soms is er huis-gebrouwen bier.

Stichting Behoud Hoogaars

Inhoud accordeon

Op zondag 4 augustus vinden rondom de Paravang, het windscherm aan de haven, de Paravangfeesten plaats. De havenbuurt baadt dan in een authentieke maritieme sfeer en vormt de hele dag het gezellige decor voor visserstradities en -folklore.

In de schaduw van het monument worden doorlopend oude ambachten en volksspelen gedemonstreerd, er zijn optredens van volksdansgroepen en er worden zeemansliederen van over de hele wereld gezongen. Een versgebakken visje proeven en garnalen leren pellen? Check!

Naast de Havenfeesten in het voorjaar, zijn de Paravangfeesten een moment waarop Blankenberge het vissersverleden in de kijker zet.

De Mosselrace is een jaarlijks terugkerende zeilwedstrijd op de Oosterschelde. De wedstrijd is open voor alle klassen, zowel gemeten als ongemeten schepen.
Uitgangspunt bij de Mosselrace is dat iedere eigenaar van een kajuitzeilboot zich voor deze wedstrijd in kan schrijven. Of het nu een scherp jacht of een rond- of platbodem jacht betreft maakt niet uit. Of u nu een ervaren wedstrijdzeiler bent, of u bent een toerzeiler die het leuk vindt om met uw eigen gezin uw zeiltechniek eens te testen, u bent allemaal van harte welkom. Jaarlijks is er een wedstrijdveld van rond de 100 deelnemers, verdeeld over meerdere klassen.
www.mosselrace.nl

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum. Thema tours door de haven begeleidt door een specialist van de beurs.

Batavia Haven Lelystad

https://www.hiswatewater.nl

Inhoud accordeon

En route! (Routes, netwerken & connecties)

De tweede zondag van september is Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open.

https://www.openmonumentendag.be/

De jaarlijkse plechtigheid aan het Monument der Zeelieden, opgericht aan de Tavernierkaai te Antwerpen voor de gesneuvelde zeelieden uit de beide wereldoorlogen én voor de overledenen uit de zeevaartmiddens.

Monument Tavenierskaai Antwerpen
Aanvang 17 uur

Er was aan onze kust een gebrek aan een wedstrijd voor klassieke schepen. In Blankenberge besloot men om een dergelijke wedstrijd met schepen van verschillende grootte te organiseren.
Deze zeilrace is een uniek spektakel van zeilen en masten. Alle deelnemende vaartuigen zijn klassieke jachten, waaronder ook de Blankenbergse Jacqueline Denise en de scute Sint-Pieter.
Het parcours dat de klassieke schepen afleggen is gelegen voor vlak voor de kustlijn van Blankenberge zodat iedereen vanop de Zeedijk het gebeuren goed zou kunnen volgen. De zeilwedstrijd duurt meestal een tweetal uurtjes. De eerste schipper die terug in het clubhuis arriveert en aan de bar plaatsneemt heeft gewonnen.”
De ‘Ostrea Rose Classic Race’ wordt gehouden ter nagedachtenis van schipper Eddy Leblon van de Bawley smack ‘Ostrea Rose’.

Rondje Tiengemeten is een zeilwedstrijd rondom het eiland Tiengemeten in het Haringvliet voor historische zeilvaartuigen met Willemstad (Noord-Brabant) als uitvalsbasis. Deelnemers hebben bijvoorbeeld een zalmschouw, lelievlet, zeeschouw, lemmeraak, vollenhovense bol, schokker, hoogaars, klipper(aak), tjalk of een ander traditioneel platbodem zeilschip dat van oudsher haar oorsprong heeft in de zeilende beroepsvaart.

Rondje Tiengemeten wordt al sinds 1979 gevaren. Wat gestart is als een vriendschappelijk “rondje varen” ter afsluiting van het zeilseizoen met elkaar, is inmiddels uitgegroeid tot een zeilwedstrijd waaraan sinds 2012 ruim 70 schepen meevaren. Gezelligheid en vriendschappelijkheid staan voorop. En dat willen we graag zo houden!

de Scute

De oecumenische dienst in de Kathedraal van Antwerpen zal een moment van bezinning zijn, waarin dankbaarheid getoond wordt aan deze heldhaftige mannen en vrouwen.

Oecumenische dienst – Kathedraal van Antwerpen
Aanvang 10 uur

Inhoud accordeon

Traditioneel schipperen, juiste koers varen, grensverleggend zeilen, passie voor sport, vakkundigheid, techniek en unieke ervaringen zijn allemaal ingrediënten die de basis vormen voor dit mooie zeilevenement. Bij gaffeltuig schepen/platbodems gaat het om écht zeilen!
http://bluepeterhardzeildagen.nl

Inhoud accordeon

Rondje Tiengemeten is een zeilwedstrijd rondom het eiland Tiengemeten in het Haringvliet voor historische zeilvaartuigen met Willemstad (Noord-Brabant) als uitvalsbasis. Deelnemers hebben bijvoorbeeld een zalmschouw, lelievlet, zeeschouw, lemmeraak, vollenhovense bol, schokker, hoogaars, klipper(aak), tjalk of een ander traditioneel platbodem zeilschip dat van oudsher haar oorsprong heeft in de zeilende beroepsvaart.

Rondje Tiengemeten wordt al sinds 1979 gevaren. Wat gestart is als een vriendschappelijk “rondje varen” ter afsluiting van het zeilseizoen met elkaar, is inmiddels uitgegroeid tot een zeilwedstrijd waaraan sinds 2012 ruim 70 schepen meevaren. Gezelligheid en vriendschappelijkheid staan voorop. En dat willen we graag zo houden!

https://rondjetiengemeten.com/

De jaarlijkse Varend Erfgoedmanifestatie van het Historisch Bedrijfsvaartuig vindt dit jaar plaats in Tilburg op 5 en 6 augustus. Aanleiding is de viering van 100 jaar Piushaven die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Tilburg als industriestad. Er komen 90 van onze schepen bij elkaar, die zich nu al hebben aangemeld. Daarmee is de Piushaven vol maar er omheen is voldoende ruimte voor een gezellig publieksevenement.

Honderd jaar Piushaven Festival – 100 jaar Piushaven

De Mosselrace is een jaarlijks terugkerende zeilwedstrijd op de Oosterschelde.
De wedstrijd is open voor alle klassen, zowel gemeten als ongemeten schepen.
Uitgangspunt bij de Mosselrace is dat iedere eigenaar van een kajuitzeilboot zich voor deze wedstrijd in kan schrijven. Of het nu een scherp jacht of een rond- of platbodemjacht betreft maakt niet uit. Of u nu een ervaren wedstrijdzeiler bent, of u bent een toerzeiler die het leuk vindt om met uw eigen gezin uw zeiltechniek eens te testen, u bent allemaal van harte welkom.

Jaarlijks is er een wedstrijdveld van rond de 100 deelnemers, verdeeld over meerdere klassen.

www.mosselrace.nl

Tijdens de laatste dagen van augustus wordt het Breskens Sailing Weekend gevaren in de wondermooi en wijdse monding van de Westerschelde. De wedstrijd staat open voor IRC, ORC, CR en Klasseboten.

secretariaat@breskenssailing.nl

Doelse feesten en Scheldewijding.

Feest in de straten van Doel met meer dan 300 exposanten. Botenwijding in de haven en op de Schelde.

In de jachthaven, langs Storms Harbour, verwelkomen klassieke zeilboten u uitzonderlijk aan boord.

Niet om te gaan varen maar om de prachtige schepen eens van dichtbij te bewonderen.

Locatie:
KYCN Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort
Jachthaven van Nieuwpoort
Watersportlaan 11

Vandaag is de werf gratis te bezoeken.

Van scheepswerf tot museumwerf
In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf in Arnemuiden. Precies tweehonderd jaar later wordt het bedrijf beëindigd. Vanaf 2006 is het een werkende museumwerf en behartigt de stichting het beleid.

De werf is open van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag
van 13 uur tot 17 uur
(voor tickets zie website)

Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

info@werfarnemuiden.nl

+31(0)118 795 324

home – Werf Arnemuiden

Open Monumentendag Tolerant VZW – Rupelmonde

10 september 
10-17 uur
Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Rupelmonde

– nautische kunst
– rondleiding aan de schepen
– vaartochtjes
– nieuwe langshelling
– houten scheepsbouw
– varend monument

www.tolerant-vzw.be

 

Ieder jaar in september vinden de Scheldefeesten plaats in Baasrode. Drie dagen lang kan je er oude scheepstypes spotten op de Schelde, zijn er rondvaarten, een heuse vlootparade, veel muziek, ludieke kampioenschappen, rommelmarkten en veel, veel meer.

Start en aankomst van de deelnemers aan de Ostrea Rose Classic Race is goed te volgen vanop het Oosterstaketsel. Voor de rede van Blankenberge zeilen de klassieke schepen hun race van 12 tot 16 uur.

de Scute

De grootste wedstrijd voor zeiljachten in de Benelux. De zeilrace voor kajuitjachten, sportboten en maxi racers start in Breskens (voor grotere boten) en Terneuzen (kleinere boten). Aankomst voor de Antwerpse Rede. Sinds 1988 wordt de race midden oktober gevaren.

Zeescouts Antwerpen op Water-rAnt © Els Van Hoof

WEV_lid2

Bezoek ook eens

Kijk voor 

 • inkomprijs
 • openingsuren en -dagen
 • arrangementen voor groepen

ook altijd eens op de website van het museum zelf.

Antwerpen

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over over handel en scheepvaart.

 • Wandelboulevard en panorama zijn vrij toegankelijk.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 338 44 00

mas@stad.antwerpen.be
www.mas.be

WEV_lid2

Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen 

Eugeen Van Mieghem was dé kunstenaar van het havenvolk en de landverhuizers.

 • Open op zondag- en maandagnamiddag.
 • Inlichtingen en reservatie: 
  Erwin Joos, conservator
   +32 (0)497 10 14 73 of +32 (0)3 211 03 30

van.mieghem.museum@skynet.be
www.vanmieghemmuseum.com

Montevideostraat 3, 2000 ­Antwerpen

 • Vaste collectie en tijdelijke tenstoonstellingen in de loods waar ooit miljoenen landverhuizers gepasseerd zijn.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 206 03 50

redstarline@stad.antwerpen.be
www.redstarline.be

WEV_lid2

Bonapartedok, ­2000 ­Antwerpen

Drijvend museum in drie spitsen over verdwenen binnenvaart, scheepsmodellen, foto’s en schilderijen.

 • Van half april tot half oktober open op woensdagmiddag.
 • Elke eerste zaterdag van de maand open.
 • Open op afspraak voor groepen.
 • +32 (0)3 219 09 80; +32 (0)3 644 45 05

ribiva@skynet.be 
www.rijnenbinnenvaartmuseum.be

Astene

WEV_lid2

Hellestraat 20, 9800 Astene (Deinze)

Museum-kafeetje in het sasmeestershuis van 1862, gerund door ­Historische Vaartuigen vzw.

 • +32 (0)9 380 46 01

toerisme@deinze.be
www.deinze.be/astene-sas

Baasrode

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

Levendige provinciale erfgoedsite met naast het museum de houten loods, de originele 19de eeuwse ateliers en de droogdokken.

 • Open op zaterdagnamiddag.
 • Van april tot en met oktober ook open op zondagnamiddag
 • inlichtingen en reservatie – tel.: +32 (0)52 34 30 34

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

WEV_lid2

Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (Dendermonde) 

Maquettes in aanbouw, nieuwbouw en restauratie.

 • Open op zaterdag.

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be

Beernem

Tordino, voormalig vrachtschip 
aan de keersluis te Beernem 

Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen aan boord van de Friese sleepkast (bouwjaar 1922), nu zelf erfgoed. Exposities passen in het ruime thema (binnen-)scheepvaart, waterwegen, schippersleven, … Er is ook een aparte leeszaal.

 • Openingsuren en preciese ligging: zie website.
 • Logghe Frederic, +32 (0)473 67 33 42

frederic@museumschip.be
www.maritiemdigitaal.com

Blankenberge

WEV_lid2

Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge

Op de werf worden replica’s gebouwd van traditionele Blankenbergse schuiten en sloepen. Op de boven­verdieping getuigt het museum van de heroïsche tijd van de Blankenbergse visserij. 

 • Open op aanvraag.

info@descute.be
www.descute.be

Boekhoute

Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

Boekhoute is nu een vissersdorp zonder haven. 
Het museum getuigt van een hard visserijverleden. 
Ook tijdelijke tentoonstellingen.

 • Open van woensdag tot en met vrijdag.
 • In de zomermaanden ­ook open op zaterdag en zondag.
 • +32 (0)9 373 60 08

toerisme@assenede.be
www.assenede.be/bezoekerscentrum-boekhoute.html

Boom

Hoek 76, 2850 Boom

Maak kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in relatie tot de steenbakkerijen. 

 • Open van april tot en met oktober van 12 u tot 16.30 u
 • Gesloten op dinsdag. 

info@toerismerupelstreek.be
www.nautischrupelstreek.be

Noeveren 26, 2850 Boom

Bouw van de replica van de driemaster Belgica van de Zuidpoolexpeditie van A. de Gerlache in samenwerking met de opleidingsorganisatie ­De Steenschuit.

 • Open in juli en augustus op zondagnamiddag.
 • Andere dagen open op afspraak.
 • +32 (0)476 86 12 00
 • (prijs ticket zie) www.steenschuit.be

Lillo

Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen – Lillo

Uniek sfeerbeeld van het leven in polderdorpen die moesten verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.

 • Open op zon- en feestdagen van pasen tot oktober. 

www.poldermuseum-lillo.be

Lombardsijde

Havenstraat 42, Lombardsijde

Charles Benckels leerde als 15-jarige de stiel in de ­IJslandvaart. De dertig modellen van vissersschepen waarop hij gevaren zijn te bekijken en tal van unieke foto’s.

 • Open op afspraak.
 • Telefoon: 0475 85 26 59

Mariekerke (Bornem)

Omgangstraat 34, 2880 Mariekerke

Streekmuseum voor scheepvaart en visserij.

 • Open in de zomermaanden, dinsdag gesloten.
 • +32 (0)52 34 26 25

www.scheldeland.be/scheepvaartmuseum-mariekerke

Oostduinkerke

WEV_lid2

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee voor jong en oud.

 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)58 51 24 68

info@navigomuseum.be
www.navigomuseum.be

Oostende

Vindictivelaan 35-Z, 8400 Oostende

Scènes van het ruige leven aan boord van de laatste IJslandvaarder.

 • Niet op maandag en vrijdag.

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Mercatordok, 8400 Oostende

Belgisch schoolschip, opgetuigd als barkentijn.

 • Dagelijks 10 u tot 17 u 

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Raversyde

Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Gereconstrueerd middeleeuws vissersdorp uit 1465 en archeologische site en museum. Ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en natuurpark.

 • Open van half maart tot half november, tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen.

info@raversyde.be
www.raversyde.be