Leden

Vaar mee met een houten garnaalvissersvaartuig. De Crangon werd als varend erfgoed beschermd op 16 juli 2007 omdat het één van de laatste houten vissersvaartuigen in Vlaanderen is.

Gedurende deze vistocht die ongeveer drie uren zal duren, wordt er gevist op de Noordzee, voor de Belgische kust. Vertrek is uit de haven van Oostende, waar kustvissers nog dagelijks dagverse garnalen aanvoeren die men aan de beroemde Oostendse Vistrap kan aankopen.

Het vaartuig werd uitgerust op de traditionele manier zodat u het kunt meemaken hoe de Vlaamse vissers van oudsher met zijtrawlers de bordenvisserij beoefenden. De gevangen garnalen worden door u aan boord gesorteerd, gespoeld, gekookt en vervolgens zo snel mogelijk afgekoeld.

 

www.crangon.be     willy@versluys.net      +32 (0)475 80 63 03

Ligging: Hendrik Baelskaai 2  te Oostende 

Nabij de Vuurtoren (Lange Nelle)  Oostende-Oosteroever

De zee, een onuitputtelijk element. De scheepvaart, een aparte wereld waarin de economische, militaire, wetenschappelijke, ecologische, sociale of sportieve elementen door elkaar golven en een unieke cultuur opwekken.

Maritieme schilders, tekenaars, aquarellisten en illustratoren zijn daar een belangrijk onderdeel van.

De Belgische Marineschilders verenigt de belangrijkste actieve marineschilders van dit land. Het zijn kunstenaars die de eretitel hebben van “Officiële Schilder van de Marine”, dit in overeenkomst met de conventie van 14 juli 2000 tussen de Stafchef van de Marine en de Belgische Marine Schilders vzw.

Contact:         Charles Emmanuel Schelfhout                                                                                     sylvine52@gmail.com

De vzw De Scute is opgericht in 1992. Bedoeling was en blijft het maritieme erfgoed uit het vissersverleden van Blankenberge te herwaarderen.

Zeven jaar hebben de pioniers van de vzw De Scute vele hindernissen en in 1999 had onder massale belangstelling de tewaterlating plaats van de B1 Sint-Pieter. In 2006 kreeg de vzw De Scute van het stadsbestuur van Blankenberge ook het beheer over de visserssloep Jacqueline-Denise. Deze prachtig gerestaureerde garnaalboot, de B72 (oorspronkelijk 072) Jacqueline-Denise, is een houten tweemaster, gebouwd op de Oostendse werf Borrey.

De Scute beschikt over een loods waar de restauraties en herstellingen worden uitgevoerd. Hier is ook een klein museum ingericht.

De Scute organiseert mee de “Ostrea Rose Classic Race”.

 

Contact: Frank PANESI

Bevrijdingsplein 15  –  8370  BLANKENBERGE

Tel. Contactpersoon:  0476/88 59 71

Website:  www.descute.be

Email: info@descute.be