Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

N.116 Nostalgie

Beheerspremie voor restauratie

Onroerend Erfgoed heeft een beheerspremie van 1.2 miljoen euro toegekend voor de restauratie van de N.116 Nostalgie.

De N.116 Nostalgie is een houten garnalenkotter die dateert uit 1961. Sindsdien heeft het schip verschillende reders, bemanningen en vismethoden gekend. Het startte als een zijtrawler, om vervolgens omgebouwd te worden voor de boomkorvisserij. In 2020 eindigde een lange carrière als beroepsvissersvaartuig en werd een achterportiek voorzien om recreatieve bordenvisserij over het achterschip te beoefenen. Op historische foto’s is het schip ook te zien met een kruisnet.

In 2022 kocht de gemeente Koksijde het schip aan als uitbreiding op de museumwerking van het vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum. Op 16 oktober 2023 sloeg het noodlot echter toe: de Nostalgie zonk door een combinatie van de wind, het getij, de zuigende werking van het slib van de IJzer en de vorm van de kademuur. Eerstdaags erna werd het schip geborgen. De schade binnenboord was groot, maar de kostbare houten romp bleef bespaard van zware averij. Zo kunnen we blijven strijden om dit erfgoed opnieuw in de vaart te krijgen.

Al van bij de aankoop is het plan om de Nostalgie opnieuw uit te rusten voor de boomkorvisserij, de vismethode die het schip bijna heel zijn carrière hanteerde. Daarnaast was de houten romp toe aan een grondig onderhoud en moest het schip veilig en comfortabel gemaakt worden voor opvarenden. Toen het schip zonk, kwam er heel wat werk bij. Daardoor moeten de motor, de elektriciteit, de hydrauliek, de binnenbetimmering enz. worden hersteld of vernieuwd. Op 11 juni 2023 kregen wij heuglijk nieuws. Agentschap Onroerend Erfgoed communiceerde dat een beheerspremie van maar liefst 1,2 miljoen euro was toegekend om de restauratie van het schip financieel te ondersteunen.

Na de restauratie stellen we de Nostalgie open voor bezoeken aan een ponton. Later zal het schip ook havenrondvaarten doen in de Nieuwpoortse havengeul. Wanneer de Nostalgie volledig is opgetuigd om opnieuw de boomkorvisserij te beoefenen, vaart het schip langs de Belgische kust om te doen waar ze voor gebouwd is: garnalen vangen.

Tall Ships Races 2024

TS Rupel, Williwaw en Saeftinghe

De Tall Ships Races 2024 gaan van start! Alle schepen, waaronder de Belgische schepen TS Rupel (klasse B), Williwaw en Saeftinghe (beide klasse C), zijn aangekomen in Klaipeda (Litouwen). Op 30 juni is daar de start van de eerste race naar Helsinki (Finland) waar ze tegen 4 juli verwacht worden. 

Voorspoedige vaart gewenst!

Volg de schepen op de voet via 

https://sailtraininginternational.org/yb-satellite-tracking/