Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

TS Rupel

een woordje uitleg

Beste vrienden, sympathisanten en kennissen van T/S Rupel,

Blijkbaar wordt T/S Rupel gemist op de Belgische en Nederlandse wateren.
Normaal begint ons vaarseizoen eind maart, helaas nu niet.
Daarom een woordje uitleg.

Eind december hebben we inwatering ontdekt onder de voet van de schoener mast die de binnenste laag van de romp heeft aangetast (romp van Rupel is een laminaat).
Bij verder onderzoek bleken de wrangen en delen van de spanten in de buurt ook te zijn aangetast. Vermits veiligheid primeert, schoten we direct in actie. De masten werden verwijderd en het schip werd op de wal gezet om de nodige herstellingen op een vakkundige en veilige manier te kunnen uitvoeren.
We zijn ondertussen 10 weken verder en de werkzaamheden verlopen goed. Dit dankzij de inzet van onze vrijwilligers die 6 van de 7 dagen per week het beste van zichzelf geven! We zetten alles op alles om het schip eind mei terug in het water te hebben. De masten terugplaatsen en het optuigen volgt dan in de volgende weken. We willen op 17 juni kunnen vertrekken naar Klaipeda, voor de start van Tall Ships Races 2024. Een hele uitdaging, maar het zal lukken.

Moest iemand toch nog een woordje meer uitleg willen, bel gerust of kom eens langs op de Droogdokken-site, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen, waar we de werken uitvoeren.

Schipper Jan

VZW De Rupel
+32 475 67 99 82 – Jan Vandenborne
+32 486 43 80 70 – Linda Van Ginneken

info@rupel.be
www.rupel.be

Provinciale Site Scheepswerven Baasrode

De MIDDELbrEEUWEN

Kom je leerrijke en leuke activiteiten beleven met Archeologiedagen op Scheepswerven Baasrode? Op 26 mei staat alles in het teken van het thema MIDDELbrEEUWEN. Van hoe een schip onder zeil voortbeweegt, over hoe je een romp dichtmaakt met vies ruikende producten tot hoe touwslagers de touwen voor een schip maken. Je ontdekt er die dag alles over, zowel in leuke demonstraties als met boeiende lezingen. Kom jij ook langs om meer te leren over de scheepsbouw?

Al nieuwsgierig?

Bekijk hier het volledige programma en blijf op de hoogte!

Onroerend Erfgoed

Vissersschip Amandine in Oostende is beschermd monument

BRUSSEL 08/05 11:24 (BELGA)

Het vissersschip O.129 Amandine is definitief een beschermd monument. Dat meldt Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, die het besluit daarover heeft ondertekend.

De O.129 Amandine werd in 1960 gebouwd op de Oostendse scheepswerf Panesi. Het schip, een zogenaamde middenslag-zijtreiler, was het laatste Belgische schip dat in de jaren 1990 visrechten had op de visgronden rond IJsland. Dat was meteen het eindpunt van een eeuwenlange traditie van de IJslandvaart, de bevissing van IJslandse visgronden. De Amandine, die dicht bij de Oostendse Visserskaai ligt, werd na de laatste vaart in 1995 omgevormd tot een museum.

De minister startte in november een procedure om het schip voorlopig te beschermen als monument vanwege “de historische, industrieel-archeologische en culturele waarde”. Die procedure is nu helemaal rond, en de Amandine is nu definitief een beschermd monument met overgangszone.

“De IJslandvaart was in onze contreien een traditie die eeuwenlang meeging. Vissers waren maanden van huis om daarna thuis te komen met ruimen vol vis. Met de opkomst van stoom- en nadien motorschepen werd de reis een stuk korter, het harde labeur aan boord bleef. De Amandine is het laatste Belgische schip dat visrechten had op de visgronden in IJsland”, aldus Diependaele. De bescherming van het schip moet er dan ook voor zorgen dat de geschiedenis en het leven van de IJslandvaarders niet verloren gaan. “De Amandine is vandaag een monument voor de vissers. Je kan er de geschiedenis van de visvangst en het leven van de vissers beleven.”

Atelier De Nijs

Crowdfunding voor Schooltjalk Ortelius

Op 11 maart 2024 is de crowdfunding gestart en deze loopt nog tot 11 mei. We gaan voor € 19.000,- en daar doet Streekfonds Oost Vlaanderen € 6.000,- bij. Met dat geld gaan we investeren in het Atelier en schip.

Steun ons en doneer…

Meer info over Atelier De Nijs en het schip Ortelius kan je vinden via
www.atelierdenijs.be

Askoy II

gedoopt

In Zeebrugge, 4 mei 2024 jl., is Askoy II gedoopt door Maddly Bramy, laatste levensgezellin van Jacques Brel. Veel geïnteresseerd volk op de steiger en tal van gasten woonden de plechtigheid bij. Staf en Piet Wittevrongel, de zeilmakers van Askoy in opdracht van Jacques Brel, zijn de bezielers van Askoy II. De broers brachten het gestrande schip terug uit de Markiezen om hier de restauratie aan te vangen.
Als het schip volledig gekeurd is en zeewaardig bevonden, zal het gaan varen.
Maar de verzekering van Askoy is nog niet in orde.
Daarom zal Askoy dit jaar nog niet aanwezig zijn op de havenfeesten Blankenbege.

Tomidi

STV Patricia is klaar voor de Tall Ships Races 2024

Op 15/6 vaart STV Patricia de haven van Oostende uit richting Klaipéda (Litouwen). Na drie races, afgewisseld met de cruise in company, gaat het opnieuw richting Oostende. Aankomst verwacht op 14/8.
STV Patricia vaart met max. 8 gasten, een schipper en co-schipper.

Sailtraining geeft je het avontuur van je leven. Een wereld waarin je jezelf kunt uitdagen, nieuwe vaardigheden kunt leren en nieuwe vrienden van over de hele wereld kunt maken.
Het is een avontuurlijke activiteit voor mensen van alle leeftijden. De ervaring om op zee te zijn en te leren zeilen, helpt mensen zichzelf te leren kennen, verborgen sterke punten en talenten te ontdekken en de waarde van teamwerk te begrijpen.

Download de folder voor alle details betreffende data, prijzen (met korting voor trainees 15-25 jaar) vereiste kledij, picknicks, bagagevoorschriften enz.

Droogdokkensite Antwerpen

Varend erfgoed werd samengebracht in droogdok nummer 9 op de Droogdokkensite in Antwerpen

Vlaanderen, en zeker Antwerpen, is groot geworden door de handel via de Schelde.

Er is heel wat erfgoed dat een link heeft met het water en dat interessant is om door het grote publiek bekeken en bezocht te worden. Niet alleen unieke scheepstypes, maar ook sites zoals in Antwerpen, de droogdokkensite. De ontwikkeling van deze site de komende jaren, biedt geweldige opportuniteiten waar verschillende bezielde erfgoed- en jeugdwerkingen maar wat graag hun schouders onder willen zetten.

Eind april huldigde Annick De Ridder, op uitnodiging van MPM samen met de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum en Rijn- & Binnenvaart, Dok 9 in.

In dit Dok 9 kan men enkele parels van maritiem erfgoed bezichtigen. Het lichtschip 3  West-Hinder, Riviermijnenveger M477 Oudenaarde, de drie museumschepen van Rijn- en Binnenvaartmuseum: de Angèle, de Mon Désir en de Liomar. Ook de drijvende stoomkraan nummer 9 (Stad Antwerpen) ligt in dit dok.

Een mooie cluster met maritiem erfgoed en bijna allemaal met mogelijkheid tot bezoek:
Rijn- en Binnenvaartmuseum 
MPM Stichting  M477 Oudenaarde en Westhinder 3
TS Rupel
STA-Belgium Williwaw
MAS stoomkraan 9