Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Goed nieuws voor de gebroeders Wittevrongel en de vrijwilligers van Save Askoy II.

Op 17 november 2021 kreeg het zeiljacht Askoy II de voorlopige bescherming als varend erfgoed.

Nog niet zo lang geleden, juli 2021, maakte Watererfgoed Vlaanderen een bezoek aan Askoy II. Het filmpje dat we toen maakten over het schip heb je vast al gezien en ook het artikel dat in het tijdschrift Ruimschoots verscheen (nr 2021/2) heb je misschien wel gelezen.
 
Tijdens ons bezoek in Zeebrugge, vernamen wij welke grootse plannen er zijn met het legendarische schip. De gedreven ploeg werkt al jaren aan het schip en de gebroeders Wittevrongel kunnen er boeiend en gedreven vertellen over het verleden en over de toekomst van Askoy II.
 
Wij wensen schip en bemanning dan ook goede vaart op alle zeeën…

Het zeiljacht Askoy II is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door:


historische waarde
Omwille van de bijzondere positie die het schip inneemt in de evolutie van de pleziervaart met kielzeiljachten in de tweede helft van de twintigste eeuw. Als meester perfectionist maakte de meester ontwerper Hugo Van Kuyck samen met zijn tekenaar Derkinderen een groot jacht met zeewaardige eigenschappen dat als vlaggenschip van de Belgische pleziervaart bekend stond.
De Askoy II is samen met de Williwaw (naar ontwerp Louis Van de Wiele, 1968) één van de weinige overgebleven jachten die wereldwijd bekend zijn bij zeilliefhebbers.
Omwille van de ontwerper en eerste eigenaar Hugo van Kuyck, die een belangrijke rol speelde als oorlogsheld en vooruitstrevend architect.
Omwille van de levensloop van het schip en zijn bijzondere opvarenden, waaronder Jacques Brel.


industrieel-archeologische waarde
Omwille van de herinnering aan – en als getuige van – de bloeiende jachtscheepsbouw in België in de tweede helft van de twintigste eeuw. De scheepsbouw kende op dat moment een grondige verandering: de houten scheepsbouw verdween en de staalscheepsbouw evolueerde zeer snel, met een technologische ontwikkeling en een opschaling tot gevolg. Verschillende werven diversifiëren hun activiteiten en specialiseren zich onder meer in de bouw van pleziervaar-tuigen. Scheepswerf E. Van de Voorde bouwde met deze Askoy II één van de grootste stalen zeiljachten die in België gebouwd werden. Het schip Askoy II werd gebouwd in Siemens-Martinstaal van uitstekende kwaliteit. Niet zo veel later zullen de plezierjachten in kunststof de stalen jachtbouw decimeren. 


sociaal-culturele waarde
Het schip is gekend van zijn verre zeereizen doorheen de tijd. Jacques Brel vergeleek het schip met een kathedraal en vernoemt zijn zeereis in zijn chanson “La Cathedrale”. Het schip vervult de rol van cultureel ambassadeur van Vlaanderen en België, zowel door zijn uniciteit als schip van oorlogsheld en top-architect Hugo van Kuyck – als voor zijn rol in het late leven van zanglegende Jacques Brel.


Bron: 
Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Askoy II
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/99160 

Nieuwsbrief juni 2022

In deze nieuwsbrief: Ontmoetingsdag ETWIE / Tentoonstelling Michiel Coignet / Zomerworkshop in de School voor Scheepsmodelbouw / Geslaagde veiling bij de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum / Grote opknapbeurt van het achteronder van de Mon Désir van Rijn- & Binnenvaartmuseum / Graanzuiger 19

School voor Scheepsmodelbouw

De School voor Scheepsmodelbouw VZW op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode legt zich enerzijds toe op de geschiedenis van historische schepen en …

Voorzitter ad interim

Watererfgoed Vlaanderen, en talloze andere verenigingen, zijn een charmante, begeesterende bezieler verloren. We gaan onze voorzitter, Jean-Jacques, nog erg missen met zijn …

In samenwerking met de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum organiseren we een uiterst interessante voordracht door CHRISTIAN CLAUWERS Oceans and Polar explorer and photographer