Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

  • De Scute VZW –  Tewaterlating B1 Sint Pieter /
  • Watererfgoed Vlaanderen present op fotoshoot ‘Alles van Waarde’ — MAS /
  • Procedure bescherming opgestart voor Askoy II /
  • Nog een reddingsboot gered, Watson 2 Nieuwpoort

De Scute VZW – Blankenberge

Tewaterlating B1 Sint Pieter

Het is altijd leuk wanneer we nieuws krijgen van onze leden over iets wat bij hen te gebeuren staat. Zo liet De Scute ons weten dat op vrijdag 4 juni de B1 Sint Pieter tewater ging om 15u.
Ons bestuurslid Frits De Waele ging daarom met de motorfiets naar Blankenberge.
Frits: 
“Op de kade bij de grote kraan van North Sea Boating was echter geen Sint-Pieter te bekennen. Fototoestel uit de tas gehaald en even over de kademuur naar beneden gekeken. En ja, dan toch te laat, want daar lag Sint-Pieter al aan de steiger. De vier vrijwilligers van de Scute waren in de weer met het leggen van de walstroom-verbinding en het testen van de verschillende bilge pompen.
Wat was er gebeurd?  De kraanman was bezorgd geweest voor hevige rukwinden die eraan gingen komen en daarom werd besloten om het schip nog vóór de bui in het water neer te laten. In praktijk kwam het erop neer dat de B1 in volle plensbui tewater gelaten werd. Resultaat: het schip lag veilig aangemeerd en alle vrijwilligers waren doornat. Je vroeg je af wie heeft wie tewater gelaten?
Terug in de loods werd het voorval besproken met een kopje hete koffie waarbij dan nog de mouwen uitgewrongen werden om het water kwijt te geraken. Sommigen gingen zelfs naar huis om droge kledij aan te trekken. Daarna werd de lege trailer op zijn plaats gezet en stak iedereen nog een handje uit om de B72 Jacqueline-Denise te draaien. 
Er zijn dus geen foto’s van de te waterlating maar wel van de moedige vrijwilligers van de Scute die deden wat moest gedaan worden. Zo kennen we de vrijwilligers van het nautisch erfgoed.
Vermelden we nog graag dat er in de loods van de Scute een klein museum en een bibliotheek is. Voor mensen die er willen een bezoekje brengen, dat kan, kijk op de website van de Scute.
Meestal sluit ik mijn berichten af met ‘Zilte groeten’ maar aangezien er meer regenwater was, is het nu met
 
‘Zoete’ groeten,
Frits De Waele

foto’s © Frits De Waele

Watererfgoed Vlaanderen present op

Fotoshoot 'Alles van Waarde' — MAS

Alles van waarde, één van de verjaardag tentoonstellingen in het MAS die opent op 10 september 2021 in de MAS-boulevard. Een fototentoonstelling en online-expo waarin de breedte en de gelaagdheid van het erfgoedveld in de negen Antwerpse districten wordt geïllustreerd door 1200 Antwerpenaars te fotograferen, alleen en in groep, die iets koesteren, zich verenigen of die zich engageren voor wat ze van waarde vinden in de stad. Bij de tentoonstelling hoort ook een online-expo met het verhaal van alle geportretteerde groepen.
 
In de vitrines aan de roltrappen komen de 1200 individuele foto’s, gemaakt door Dries Luyten en Noortje Palmers. In de lichtbakken op elke verdieping twee groepsfoto’s van Noortje Palmers, telkens thematisch gelinkt aan de vaste collectie op die verdieping. Voor de 6e verdieping, Wereldhaven, werd een groep scheepsmodelbouwers gefotografeerd. De andere groep werden mensen die zich inzetten voor maritiem en havenerfgoed. Net voor de lockdown heeft fotograaf Dries Luyten al 15 individuele portretten gemaakt van de vrijwilligers van de havenkranen en van de West-Hinder III en de riviermijnenveger M477 Oudenaarde.

foto’s © Danny Deckers

Procedure bescherming opgestart

Askoy II

De Askoy II, bekend als het schip waar Jacques Brel mee vaarde en gebouwd door Hugo Van Kuyck, wordt al een hele tijd gerestaureerd door ons lid Save Askoy II. De broers Staf en Piet Wittevrongel lieten het schip opgraven in Nieuw-Zeeland en brachten het terug naar België waar ze een restauratieproject begonnen. Het schip heeft zowel historische, industrieel-archeologische als sociaal-culturele waarden en daarom wil minister Diependaele de procedure starten om het schip te beschermen.
 
foto’s © Jorn Urbain

Nog een reddingsboot gered

Watson 2 Nieuwpoort

In één van de vorige edities van het tijdschrift Ruimschoots werd al geschreven over de Watson Reddingboot 3 naar aanleiding van het restauratieproject bij VZW Restart in Oostende. Ondertussen werd in de Stad Nieuwpoort ook aangevangen met de restauratie van Reddingboot 2. Deze Watson, met zijn kenmerkende kleuren rood en blauw, lag vele jaren in het maritieme park naast Het Steen aan de Scheldekaaien in Antwerpen. Tijdens een bezoek aan de kust, konden we kennismaken met Gilbert en Katrien Allewerelt die samen met een aantal vrijwilligers aan de restauratie zijn begonnen. In nummer vier van het tijdschrift Ruimschoots, later op het jaar, komt er een artikel over deze restauratie.
foto’s © Els Van Hoof

Nieuwsbrief april 2023

Erfgoeddag 'Beestig' op zondag 23 april

Nieuwsbrief februari 2023

Bevraging REGISTER / Antwerp Maritime Academy - Werktuigkundige scheepvaart in lijst van nieuwe knelpuntberoepen / Oostende voor Anker - Gondola's in Oostende / BB11 zeiljachtje te koop / Restart VZW / Open Scheepvaartdagen - uitnodiging

Open Scheepvaartdagen in de Waagnatie te Antwerpen. Wij waren er bij.

Nieuwsbrief augustus 2022

In deze nieuwsbrief: Open Monumentendag 11 september 2022 / Bezoek de schepen van MPM / Ontmoetingsdag ETWIE / VNSM website / Liason Officers tijdens TallShipsRaces / De zeilen van STORMKOP, ook op de TallShipsRaces