Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Industrie Museum - Gent

Wandelroute 'OP BEZOEK IN DE OUDE HAVENDOKKEN'

In samenwerking met de Stad Gent maakte het Industriemuseum een wandelroute door de oude havendokken. Tot diep in de 20e eeuw was deze plek de tweede thuis van schippers, dokwerkers, kraanbestuurders en scheepsbouwers; onmisbare radertjes die de Gentse haven dag en nacht lieten draaien. Vandaag is de rust er teruggekeerd. Er bleef een uniek havenlandschap achter, bomvol relicten van de maritieme bedrijvigheid.

Deze wandelroute neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven.

Gratis verkrijgbaar in het Industriemuseum en bij Visit Gent.
De PDF en GPX vind je op de website van het Industriemuseum.

VZW Op Stoapel

voormalige mijnenveger AMS 60 Bernisse

Zet het in grote letters in je agenda: op 26 en 27 augustus kan je de voormalige mijnenveger M 927 Spa, nu AMS 60 Bernisse, bezoeken aan het ponton Wilfordkaai in Temse. De kiellegging was in 1953, 70 jaar geleden.
Ze vertrekt op 24 augustus in Hellevoetsluis tot Terneuzen.

Voor Op Stoapel gaat er een fotograaf van Anders 23 mee en van de Waaslandse Video club gaat er ook iemand mee. Op 25 augustus gaat Bernisse van Terneuzen naar Temse.
OP Stoapel VZW organiseert een bootreis van Temse naar Antwerpen met Rivertours en terug naar Temse op de Bernisse.

Organisatie is in handen van OP Stoapel met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Gemeente Temse, in samenwerking met de Waaslandse Video club, Anders 23, Rivertours, diverse erfgoed verenigingen en de Marine.

  • 26 en 27 augustus
  • ponton Wilfordkaai in Temse

Carolus Quinto

VAREN Slag om Gent - 20ste editie

Op zaterdag 26 augustus organiseert Carolus Quinto in samenwerking met Varen en Zeescouts De Wilde Eend de roeiwedstrijd “VAREN Slag om Gent”.

Deelnemen kan met je eigen roeisloep of vlet of met een gehuurde lelievlet van de organisatie.

De wedstrijden vertrekken aan de VVW Gent-Leie aan de Snepkaai en gaan door het historische centrum tot aan de Korenlei.

  • 26 augustus
  • VVW Gent-Leie aan de Snepkaai
  • Korenlei, Gent

De Carolus Quinto is een Bantry Bay Yawl, een exacte replica van een roei- en zeilsloep uit 1796. De bemanningsleden zijn tussen de 15 en de 25 jaar oud en allemaal lid van de zeescouts-groep “ De Wilde Eend”, 3de en 4de FOS. Door de deelname aan internationale wedstrijden worden maritieme vaardigheden doorgegeven onder de jongeren. Op talrijke evenementen worden België en in het bijzonder de stad Gent vertegenwoordigd.

Rijn- en Binnenvaartmuseum VZW

Nieuwe website

Met de verhuis van het museum van het Bonapartedok naar het Kattendijkdok aan de Droogdokkensite waaide er een frisse wind door het museum. Nu is ook de website van Rijn- en Binnenvaartmuseum VZW volledig vernieuwd.

Bezoek de website, of nog beter, bezoek het museum ook.
Beide kan gratis.

Welkom aan boord!

Tall Ships Races 2023

waar zijn ze nu?

De Tall Ships Races zijn volop aan de gang. De eerste twee races zijn afgelopen, iedereen is nu in Fredrickstad.
Volg de vier Belgische schepen Rupel, Saeftinge, Patricia en Zenobe Gramme via de
YB Tracking Race Viewer