Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

  • Bezoek aan VZW Save Askoy II in Zeebrugge bij de gebroeders Wittevrongel /
  • de Droogdokkensite te Antwerpen wordt ligplaats voor lichtschip West-Hinder III 

Op bezoek bij Save Askoy II

We konden kennismaken met de twee enthousiaste broers Wittevrongel die ondertussen al een tiental jaar bezig zijn met de restauratie van de Askoy II. In ons filmpje geven we een deel weer van het verhaal dat Piet en Staf je met veel animo brengen. De geschiedenis van het schip mag niet verloren gaan en moeten we bewaren. Ook minister Matthias Diependaele (onroerend erfgoed) was tijdens zijn bezoek in Zeebrugge onder de indruk en besloot de procedure tot bescherming van de Askoy II op te starten. Een bescherming als varend erfgoed van het schip, zou mooi zijn voor al het werk die Piet en Staf samen met hun vrijwilligers al verzet hebben. En verder werken aan de restauratie blijven ze doen want een tewaterlating op 8 april 2022, geboortedag van Jacques Brel, is nog altijd de droom. 

Maar restaureren kost geld, er zijn al vele sponsors, zowel particulieren als bedrijven. Maar er komen nog een paar grote investeringen aan, boegschroef, zeilen en want. Je steun is dus altijd welkom.

Bezoek ASKOY II
 
vzw SAVE ASKOY II
Lanceloot Blondeellaan 21-c
B – 8380 ZEEBRUGGE

reserveer uw bezoek via

Piet Wittevrongel
0475 918 097
of
Staf Wittevrongel
0477 376 819 

Droogdokkensite Antwerpen ligplaats voor West-Hinder III

Nadat op 7 juli 2021 de West-Hinder III het droogdok 4 kon verlaten en tijdelijk aan de kade van het Kattendijkdok lag, werd het schip uiteindelijk op 22 juli 2021 verplaatst naar haar definitieve ligplaats in dok 1 naast de Kattendijksluis. Een prachtig zicht voor wie vanuit de stad naar de droogdokkensite rijdt. De vele vrijwilligers van MPM Stichting blijven onverdroten verder werken aan het verder in orde brengen van het lichtschip dat ondertussen beschermd varend erfgoed is geworden. De planning is nog steeds om in april/mei 2022 het schip regelmatig open te stellen voor het publiek. 
 
foto’s © Danny Deckers

Watererfgoed Vlaanderen VZW en de Directie van CEPA CV heeft het genoegen u uit te nodigen voor een bezoek aan de zeer interessante  …

Nieuwsbrief september 2022

Op Stoapel VZW / SAVE ASKOY II / E.S.O.N.O.R.M. Vikinggenootschap / MPM zoekt 20 nieuwe gidsen

Nieuwsbrief januari 2023 #2

Foto-expo RESTART vzw / BOELparcours / Oostende voor Anker / NAVIGO boek Garnaalvissers

Nieuwsbrief november 2023

Zoek de graanzuiger 19 / Wegwijs in Sail Training en Tall Ships Races 2024 / Driehonderd jaar Oostendse Compagnie (VLIZ) / Belgische Binnenvaartschepen Database / Zeilvaart Lexicon van J. Van Beylen