Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Restart VZW Oostende

Foto-expo Watson Reddingboot 3

De Watson (naam van de ingenieur die dit onzinkbare type boot ontwikkelde) kent een lange geschiedenis die de vrijwilligers van RESTART graag bewaard willen zien.

In 1948 werd de Watson Reddingboot 3 voor het eerst te water gelaten in Oostende.
Vanuit Oostende voerde de boot meer dan 1.200 reddingsacties uit en redde zeevarenden uit woelige wateren, tot hij in 1980 uit dienst wordt gehaald. Na meer dan veertig jaar en omzwervingen naar onder andere Koksijde-Oostduinkerke en Brugge, redde in 2019 de VZW Restart de reddingboot en bracht hem terug naar Oostende.

De vrijwilligers van de vzw willen dit stukje varend erfgoed helemaal restaureren en vaarklaar maken. De restauratie van de boot wordt in beeld gebracht tijdens een foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen te Oostende.

Van 18 januari tot met 14 maart 2023
Nieuwe Gaanderijen
Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk)
8400 Oostende

boekbespreking

NAVIGO

Garnaalvisserij te paard: feiten en feitjes
Jan Huyghe

De garnaalvissers te paard, de ruiters van de zee… Ze overleven al minstens 500 jaar. Vandaag enkel nog in de gemeente Koksijde, preciezer in Oostduinkerke. Já, nog immer levende mythe op de kering der (ge)tijden…

Dit boek is een ketting van 700 grote en kleine gebeurtenissen uit onze pèèrdevisscherie, van een mistig verleden tot vandaag.

Waarom waren de paardenvissers opgejaagd wild in de jaren 1770? Wat gebeurde er in 1838 met Joannes Dewaele en Joannes Delmiere uit Lombardsijde? Wie zijn Fikken Keeste, Cissen Djaecke, Henri van Dove Pietj’Hiele..? Wat zijn butterboeren, porretboeren? Hoeveel paardenvissers waren er, waar, wanneer? Welke recordvangsten kenden ze, welke tegenslagen? Wat is vissen met de seyne, de schee, de planken? Ontdek hun nevenvangsten aan land: kunstwerken, boeken, gedichten, uitstappen, optredens, volkstoneel, reuzen, feesten, onderscheidingen…

Elk feit(je) gaat gepaard met verwijzingen naar de bronnen in een bibliografie (900 items). Een lijst
van de Miekes Garnaal en eredames mocht niet ontbreken, en neusje van de garnaal is de lijst van 291 paardenvissers. Een uniek naslagwerk, zowel voor de leek als voor de volkskundige!

21,5 x 27,5 cm / 192 p.

130 oude en recente foto’s, illustraties

Prijs: 25 euro (+ 9 euro euro post) via
BE49 8002 2261 4371 v. Vrienden NVM

Uitgever: vzw Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke

Te koop bij:

 • boekhandels Veurne-Westkust
 • toerismekantoren Koksijde en Oostduinkerke
 • horeca:
  ’t Zand (O-Bad) / Visserswelzijn (O-Dorp) / Wielrijdersrust (W) / Smoefelhuis (Kaai 32 Npt)
 • auteur jan.huyghe@proximus.be,
  Dorpstr. 49, Odk, 058 51 24 98

Op Stoapel VZW - Temse

Boelwerf parcours

7 ankerpunten in de vorm van scheepsmasten op site De Zaat gidsen je langs de 1 km lange wandellus. Maak kennis met (of herbeleef) de geschiedenis van één van de grootste scheepswerven van België!

Info en routebeschrijving vind je op https://www.routen.be/boelwerf-wandelroute

Het Boelwerfparcours is een onderdeel van het project “Scheepswerven in Beeld” waarmee het scheepsbouwerfgoed langs de Schelde in de kijker wordt gezet, van Burcht tot Baasrode of misschien zelfs tot de Durme. “Scheepswerven in Beeld” valt onder de auspiciën valt van de provincie Oost-Vlaanderen. 

Op Stoapel vzw wil het bestaan van de Boelwerf op De Zaat blijvend in herinnering houden. 

Startankerpunt aan het Frans Boelplein
Typische voormast die Boelwerf gebruikte

MPM - Antwerpen

uitstap naar Dunkerque

Op woensdag 29 maart 2023 gaan we op daguitstap naar Dunkerque. O.l.v. gidsen brengen we een bezoek aan het havenmuseum, de driemaster Duchesse Anne en het lichtschip Sandettié.

MPM vrijwilligers, leden van bevriende organisaties en hun partners kunnen inschrijven.
We reizen met de bus, vertrek om 8u en aankomst rond 19.30u op de P&R Antwerpen Linkeroever.

Inschrijven kan vanaf 15 februari
via pmallentjer@mpmstichting.be

Deelname in de kosten: € 60/pp. (autocar, inkomgeld & gidsen, lunch op restaurant)

vzw Scheepvaartmuseum Baasrode

Onze agenda 2023

 • Verdere werkzaamheden aan onze botter Rosalie
 • De aanpak van het interieur van onze spits Alyv
 • De publicatie van een nieuw boek “De Baasroodse botter Rosalie”
 • Tentoonstelling over de overstromingsramp van 1 februari 1953 en de toekomst van het overstromingsgebied “Vlassenbroek.” Het is de bouwer zelf van dit gebied, De Vlaamse Waterweg, die deze tentoonstelling zal organiseren in de meesterwoning van de site. Te bezoeken gedurende het toeristische seizoen.
  Particulieren die willen bijdragen tot deze tentoonstelling met foto’s documenten ed. kunnen deze steeds bezorgen tijdens de openingsuren, uiteraard krijgen zij deze terug.
 • Erfgoeddag op zondag 23 april, het thema is “beestig”.
 • Begin september gaat de vzw deelnemen aan de vernieuwde Ontmoetingsfeesten, de correcte datum wordt later meegedeeld.
 • Op 10 september krijgen wij de traditionele Open Monumentendag en een week later de al even klassieke Scheldefeesten. Gratis toegang op de site.

Het museum is elke zaterdag en zondag te bezoeken van 14u tot 18u.

vzw Scheepvaartmuseum Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode

052/46 31 28
info@scheepvaartmuseumbaasrode.be

School voor Scheepsmodelbouw Baasrode

In memoriam

Wilfried De Ridder

Op 83-jarige leeftijd is eerder deze week Wilfried overleden. Als medewerker van de School voor Scheepsmodelbouw te Baasrode was hij (samen met zijn Tine) dikwijls present op beurzen en evenementen waar de school scheepsmodellen e.a. tentoon stelde. Wilfried stal er de show met zijn miniatuurkacheltje waarop hij pannekoekjes of spiegeleitjes bakte voor de kinderen. Hilariteit alom.

Wilfried zal gemist worden in de school voor zijn kennis en deskundigheid, zijn vrolijkheid, enthousiasme en sterke verhalen.