Het beschermd varend erfgoed M/S Napoleon dat jarenlang samen met ander beschermd varend erfgoed (Ouderhoek, Allegonda en de schepen van het Rijn- en Binnenvaartmuseum) in het Bonapartedok aan het MAS lag belandde uiteindelijk (na veerplicht vertrek uit het dok) op het kanaal in Beerse. De toenmalige eigenaar liet het schip uit het water halen en op de terreinen van een bedrijf leggen. Restauratie van het vaartuig zag de eigenaar gezien zijn leeftijd niet meer zitten.
Watererfgoed Vlaanderen en de Vrienden van het Nieuw Scheepvaartmuseum werden gevraagd door het kabinet van minister Diependaele om te kijken of er een oplossing gevonden kon worden om dit erfgoed toch nog te redden.
Bijna twee jaar lang waren er besprekingen met mogelijke overnemers van het schip. Bij de overname van een beschermd goed komen er dan ook heel verplichtingen kijken. Instandhouding is daar één van, maar in het geval van het motorjacht Napoleon gaat het veel verder. Het schip had al vele jaren geen onderhoud meer gehad en de aftakeling was heel ver gevorderd. Een grote restauratie drong zich dan ook op. Men kan voor de restauratie premies aanvragen maar dit is nooit 100% van wat er nodig is, maar de overnemer moet zelf ook nog een groot percentage bijdragen.
Om dit alles in goede lijnen te krijgen maakte Watererfgoed Vlaanderen een volledig beheersdossier met begroting op voor de mogelijke overnemer. De restauratie zal uitgevoerd worden in Beerse door de Stichting van openbaar nut Motorjacht Napoleon. Via onze mailings en via het tijdschrift Ruimschoots zal er regelmatig informatie gegeven worden over de stand van zaken. De ganse restauratie zal waarschijnlijk vier jaar duren.
De Napoleon werd in 1928-1929 gebouwd op de scheepswerf Van Praet-Dansaert in Baasrode. Het schip werd gebouwd als modelschip en familiejacht voor werfeigenaar Armand Van Praet. Het schip werd de ‘Robert’ gedoopt, naar de toen 12-jarige zoon van Armand Van Praet. De Napoleon is een prachtig voorbeeld van een modelschip uit de jaren 1920. Het schip fungeerde als een soort visitekaartje van de scheepswerf.
Het motorjacht Napoleon is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:
Historische waarde
Als voorbeeld van een motorjacht gebouwd door en voor de eigenaar van de historische botenwerf Van Praet-Dansaert te Baasrode, gekend voor de bouw van diverse scheepstypes in staal.
Wetenschappelijke waarde
Als uitzonderlijk voorbeeld van een scheepsinterieur met ambachtelijk waardevolle en decoratieve elementen in empirestijl.
Er waren twee Belgische boten ingeschreven – Rupel en Saeftinghe – die respectievelijk in Class B en Class C meevoeren. Aangekomen in Seczecin (Polen) verovert de T/S Rupel de eerste plaats Overall Class B Race Series.
De Tall Ships Races worden jaarlijks gevaren al ruim 60 jaar lang – is gericht op jongeren (16-25 jaar) – en vinden plaats in de Europese wateren tijdens de zomermaanden. Dit jaar gebeurde dit in de Baltische Zee; het was van 2017 geleden dat de Tall Ships deze regio aandeden. Huidig evenement bestond uit drie races en twee cruises in company.
Het verzamel- en vertrekpunt was op donderdag 27 juni 2024 in Klaipeda – Litouwen. Een eerste race ging richting Finland met bestemming Helsinki. In totaal worden er zes havens aangedaan in verschillende landen.
Na Helsinki volgt een cruise in company naar Tallin in Estland. Daarna terug een race naar Turku in Finland. Turku ligt op de rivier Aura en was voorheen de hoofdstad van Finland.
De cruise in company van Turku naar Mariehamm op de Åland-eilanden is navigeren tussen de vele eilanden.
Van Mariehamm is het dan een lange wedstrijd naar Polen naar het eindpunt Szczecin. De aankomst aldaar was op 2 augustus 2024.
De voorbije winter moest het schip een dringend groot onderhoud ondergaan. Heel wat herstellingen werden uitgevoerd en het leek er zelfs op dat men niet zou kunnen varen tijdens de zomer. Maar de vele vrijwilligers werkten urenlang en men was uiteindelijk klaar in de helft van juni. Nu nog poetsen, motor nazien, boodschappen doen en alle materiaal terug aan boord brengen dat voor de werken van boord moest. Ze zouden vertrekken op 17 juni maar een aflatende startmotor moest dit een dag later gebeuren (Murphy).
De aanlevering (delivery) naar Klaipeda gaf al direct een beloning met de ‘Best Dressed Ship in Port’.
Met de Race-1 naar Helsinki veroverden ze 4e plaats in hun Class B en kregen ze de ‘Communication Award Race One’.
In Race-2 van Tallinn naar Turku deden ze nog beter: 3e plaats in Race-2.
Bij Race-3 van Mariehamm naar Szczecin moesten ze genoegen nemen met de 6e plaats maar alle races tesamen resulteerde dit in een eerste plaats: 1e Overall Class B Race Series.
Als de feestelijkheden in Polen voorbij zijn en alle schepen de haven zullen verlaten, zet de T/S Rupel koers naar Oostende waar het verwacht wordt na half augustus.
Auteur Georges Janssens
Vaar mee op 10, 11 augustus en 7, 8 september met het 8m lange Vikingschip Nokkvi en luister naar de sagen onderweg. De vikingen in de Kempen vertrekken van de jachthaven “Het Gevaer” aan Geleg 15 in Oud-Turnhout.
Inschrijven via info@vikinggenootschap.be
Meer info op
www.vikinggenootschap.be/nokkvi/
Saeftinge
TS Rupel
Watererfgoed Vlaanderen
Brouwersvliet 19-21
2000 Antwerpen
Stuur secretaris@watererfgoed.be een mail en ontvang de nieuwsbrieven van Watererfgoed Vlaanderen