T/S Rupel

De T/S in de naam T/S Rupel staat voor Training Ship. Dit is een internationale registratie van schepen die aan “sail training” doen. 

Maar nog lang voor het schip hieraan begon was ze al een belangrijk opleidingsinstrument.

Werkzoekenden een toekomst bieden

Het aantal langdurig werklozen in de regio rond Boom bereikte in de tweede helft van de 20ste eeuw dramatische proporties. Daarom startte de VDAB samen met vzw De Steenschuit een scheepswerf waarop langdurig werklozen een traject konden volgen naar een re-integratie in de arbeidsmarkt. Het eerste schip dat in 1996 deze werf verliet was T/S Rupel.

Later volgden nog andere projecten, en op dit moment werkt de vzw De Steenschuit aan de replica van het historisch zeilschip Belgica.

Van de Schelde naar de Oceaan

Aanvankelijk maakte het nieuwe zeilschip korte dagtochtjes in het gebied van Rupel en Schelde, maar al snel werd duidelijk dat het schip meer in zijn mars had dan dat. De VDAB nam het schip over van de vzw De Steenschuit en zette het in ter promotie van de nieuwe interim activiteiten die hij aan het uitbouwen was, en het schip stroomde mee door naar t-Groep NV, ondertussen Agilitas genaamd.

T/S Rupel vaart al lang niet meer enkel in de buurt van Boom. Het vaargebied strekt zich uit over de hele Noord- en Oostzee en de Europese kustgebieden van de Atlantische Oceaan.

Op eigen benen …

Sinds 2018 is het schip de volledige eigendom van vzw De Rupel. De focus van deze organisatie ligt op de sociale en educatieve doelen waar het schip sinds de bouw voor staat. Zo vaart T/S Rupel al vele jaren met jongeren in de Tall Ships Races, waarbij ze heel vaak mooie prijzen behaalt. Daarnaast maakt het schip ook soms bijzondere reizen met probleemjongeren, of in het kader van opleidingen van de zeevaartscholen, watersport- en jeugdorganisaties.

Het schip maakt ook korte therapeutische tochten met mensen met een mentale of fysieke beperking.

Sterke schouders

Bij deze activiteiten speelt de bemanning van T/S Rupel een cruciale rol. De groep van toegewijde vrijwilligers draagt zorg voor het onderhoud, bemant het schip op professionele wijze en doet dit kosteloos. T/S Rupel vaart dag in dag uit op de kracht van vrijwilligers.

Op hun beurt wordt de belangeloze inzet van de vrijwilligers ondersteund met levensnoodzakelijke financiële steun van verschillende sponsors.

 

Schipper : Jan Vandenborne

+32 475 679 982

https://www.rupel.be/

Contact:  info@rupel.be

Laaglandlaan 47, 2170 Merksem