School voor Scheepsmodelbouw

De School voor Scheepsmodelbouw heeft als missie het bewaren en doorgeven van het nautisch erfgoed uit Baasrode en het Scheldegebied naar zowel een breed publiek als naar een nautisch erfgoedgericht publiek.

De modelbouwers verbonden aan de School voor Scheepsmodelbouw hebben doorheen de jaren tal van scheepsmodellen gemaakt.

Het gaat om een indrukwekkende collectie scheepsmodellen die een ruime waaier aan oude scheepstypes omvat. Aan de hand van deze collectie kan je de evolutie volgen van de scheepsbouw van hout tot ijzer, van de eemer tot de Scheldespits, van de 18de tot de eerste helft van de 20ste eeuw.

De nadruk ligt op schepen uit de Scheldedelta, van Baasrode over Vlaanderen tot Nederland. Naast de binnenvaart heeft ook de zeevaart reeds geleid tot enkele modellen.

Alle modellen zijn gemaakt met een uiterste zorg voor historische juistheid.

De School legt zich eveneens toe op het restaureren van relevante oude scheepsmodellen. Een restauratie kan gaan van het opkuisen van een model tot het reconstrueren van beschadigde of verdwenen onderdelen. Het restaureren gebeurt met dezelfde zorg voor historische juistheid die de School zo kenmerkt bij het maken van scheepsmodellen. Historisch verantwoord werken is de boodschap.

 

Bezoek de School voor Scheepsmodelbouw

Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 135

9200 Baasrode

(ingang via de poort op het parkeerterrein)

 

Openingsuren

Elke zaterdag van 9 tot 18 uur kan je de modelbouwers aan het werk  zien.

http://schoolvoorscheepsmodelbouw.be

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be