Save Askoy II

Jacques Brel was haar Kapitein
ASKOY II : de boot van de zanger wordt gerestaureerd.

Het is een stalen kathedraal die in de jaren zestig geconcipieerd en gebouwd werd door de befaamde Belgische architect, Hugo Van Kuyck. Hij was een architect met grote allure, die mede de drijvende dokken en pontons ontwierp voor de Landing van de Geallieerde troepen in Normandië. Hugo Van Kuyck verkocht zijn boot Askoy II aan Jacques Brel.

De Askoy II geraakte in een zware storm voor de kust van Nieuw Zeeland aan lager wal, en spoelde aan op het strand, en zonk de jaren nadien weg in het zand.

Tien jaar geleden werd hij uit zijn graf opgegraven. De romp en het dek zijn helemaal hersteld. Een nieuwe krachtigere motor werd ingebouwd.

De VZW wil de boot in de zelfde staat brengen als hij was toen Jacques Brel er in 1974 vanuit Antwerpen mee vertrok voor een tocht rond de wereld.

Binnen enkele maanden is het schip gereed om uit te varen.

De VZW Askoy II werd opgericht op 23 december 2004 door Piet en Staf Wittevrongel. De firma Wittevrongel is een onderneming met een gekende reputatie als meester-zeilmakers in Blankenberge aan de Belgische kust. Zo hebben zij nog de zeilen gemaakt voor het jacht van Jacques Brel.

 

https://www.saveaskoy2.be/