JaKL SHANTYKOOR Leopoldsburg

In de ‘JKL FLASH’ (leden infoblad van Jachtklub Leopoldsburg) van juni 1995 werd een eerste oproep gedaan om met een zeemanskoor te starten.

Tot een gestructureerde koorwerking is het toen niet gekomen. Toch was het ei gelegd en is er iets blijven broeden aan de kanaalkom in Leopoldsburg. Bij clubactiviteiten, opendeurdagen en dergelijke, werd er door stoere stuurlui duchtig op los gezongen. Het zingen zat er wel in maar kwam er onvoldoende uit. Op een zondagochtend in oktober 2000 raakte het in 1995 gelegde koorei eindelijk uitgebroed. De schaal brak en de boreling bestond uit dertien schippers en een ambitieuze dirigente. Ze begon onmiddellijk met het aanleren van een Russisch volksliedje ‘Nje Katie’. De eerste geluidjes klonken aandoenlijk.

Tijdens de publieke optredens in het jonge bestaan is gebleken dat zeemansliederen zeer in de smaak vallen, zelfs bij het niet varend publiek. Bekende liedjes zoals ‘De lichtjes van de Schelde’ en ‘My Bonnie’ worden spontaan door jong en oud meegezongen.

Het JaKL Shanty-koor uit Leopoldsburg was het eerste Belgisch koor dat lid werd van de ISSA: ‘the International SHANTY and SEASONG Association’.

De doelstellingen van de ISSA zijn het behoud van shanties en zeemansliederen als cultuurgoed, onderlinge steun, samenwerking en uitwisseling van informatie en kennis tussen de aangesloten koren en het onderhouden van contacten tussen de deelnemende landen.

Momenteel telt het JaKL Shanty-koor drieëntwintig leden. Allemaal amateurs die samen plezier beleven aan het zingen van zeemansliederen en dit onder de vakkundige leiding van Suzanne Poelmans, de dirigente en enige vrouw in het koor.

Website:        https://www.jakl.be/

Contact:         info@jakl.be

Administratief adres:

JaKL Shantykoor

Baron Rucquoylaan 12

3970 Leopoldsburg